Любопитно

Как да размножим дафинов лист?

Дафиновото дърво/ Лавров хласт се размножава чрез семена и резници.

Най-често срещаният метод с който можем да размножим дафинов лист е чрез полулепени резници. Дафиновите резници се извършват през пролетта (март-април) или през лятото (юни-юли). За прибиране на резници се използват едногодишни (узрели) издънки на дървото. Резниците (дълги 6-8 см), взети от средната или долната част на издънките на лавровия храст, се изрязват наклонено под третия възел. Долният лист се отстранява и горните листове се разрязват наполовина.

Като субстрат за вкореняване на лаврови резници можете да използвате груб пясък, смес от мъх и пясък, или тревна почва и пясък: слой от дренаж се изсипва в саксията, след това слой от тревна почва (около 4 см), и слой пясък отгоре (около 3 см), навлажнете и засадете резниците на дълбочина 1-1,5 см.

Вкореняването на резници работи добре в „парникова торба“, и под стъклен буркан. Препоръчително е ежедневно да се пръскат и проветряват резниците за бързо вкореняване. При температура 16-20 градуса резниците се вкореняват за около месец.

  Как да върнем блясъка на мрамора?

Размножаване чрез семена:

Разсад се отглежда от семена в разсадници или семената се засяват директно в земята. Семената, събрани от специални майчински дървета, бързо губят кълняемостта си, поради което се засяват веднага след прибиране през есента на дълбочина 4-5 см. Когато се появят издънки, растенията се изтъняват на разстояние 6-8 см.

Лавровите семена са големи, с овална форма, дължина до 2 см, с тънка месеста мембрана, която им пречи да изсъхнат и да покълнат преждевременно. Семената на благородния лавр, както всички лаври, не понасят изсушаване и остават жизнеспособни само 3-5 месеца, ако се съхраняват в хладно и влажно помещение.

Преди да сеят семената, те трябва да бъдат отстранени от черупката, в противен случай те ще покълнат за много дълго време. Най-добре е да ги посеете веднага в отделни саксии с вместимост поне един литър или в земята, веднага на постоянно място. Семената поникват от април до август. Също така се случва отделни семена да започнат да покълват още през януари, но след това, ако ударят силни студове, такиъв разсад обикновено умира.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Генерациите в българското общество

4 психологически закона, които ще ви помогнат да научите много за себе си

Как да намерим трюфел без куче?