Здраве и красота

Как да се грижим за кожата си през лятото?

През лятото, грижата за кожата става особено важна, тъй като високите температури, интензивното слънце и повишеното потене могат значително да повлияят на нейното здраве и красив външен вид. Специалисти от Гален споделят, че е необходимо да си изградите правилна рутина за грижа, която да защитава кожата, да я поддържа хидратирана и да предотвратява възможни увреждания от UV лъчите. Използването на подходяща слънцезащита е само част от правилните навици за красива и здрава кожа през топлите месеци.

Слънцезащита

Слънцезащитният фактор (SPF) играе ключова роля в летния режим за правилна грижа. За да предпазим кожата ефективно през лятото, трябва да:

  1. Избирате продукти с висок слънцезащитен фактор – SPF 30 или по-висок.
  2. Нанасяте слънцезащитен крем поне 30 минути преди излизане на открито.
  3. Подновявате прилагането на продукта на всеки два часа особено ако прекарвате времето си активно на открито или се къпете в басейн или море.

Правилната слънцезащита предотвратява изгарянето от слънце, намалява риска от кожни заболявания, включително рак, и предпазва от преждевременно стареене.

Старателно почистване на кожата

Лятото изисква усилено почистване, тъй като потенето и замърсяванията се натрупват значително бързо. За целта е необходимо сутрин и вечер да измивате много добре лицето и шията си с подходящи почистващи продукти за вашата кожа. Добре е да включите в грижата си гелове или пяна за измиване, които дълбоко почистват порите, без да изсушават епидермиса. И поне веднъж седмично прилагайте ексфолиант за отстраняване на мъртвите кожни клетки и подобряване текстурата.

Старателното почистване помага за предотвратяване на запушване на порите и образуване на акне, като същевременно осигурява свежест и по-добро здраве.

Леки козметични продукти

Използването на леки, некомедогенни козметични продукти е важно през горещите месеци. Те се грижат да се избегне запушването на порите и да се предотврати появата на грим индуцирани кожни проблеми:

  • избирайте флуиди, ББ или СС кремове с хидратиращи свойства;
  • избягвайте тежки фон дьо тени, особено през горещите дни;
  • използвайте продукти с добавени слънцезащитни фактори за допълнителна защита.
  Лазерна епилация с александритен лазер в София

Леките продукти не само че се грижат за кожата да бъде хидратирана през лятото, но и я предпазват от вредните въздействия на слънцето, като същевременно ѝ позволяват да диша и да остане свежа.

Пийте достатъчно вода и се хранете здравословно

Хидратацията на тялото е също толкова важна през лятото, колкото и външната грижа за кожата. Пиенето на достатъчно вода и балансираното хранене имат пряко въздействие върху здравето и вида ѝ. Пийте минимум 2 литра вода на ден за оптимална хидратация и добавете в диетата си пресни плодове и зеленчуци, които са богати на антиоксиданти и витамини. Препоръчително е да намалите консумацията на солени, преработени и мазни храни, които могат да дехидратират организма и да влошат състоянието на кожата.

Здравословното хранене и адекватната хидратация значително подобряват хидратацията на кожата, намаляват възпаленията и спомагат за нейната еластичност и младежки вид.

Прилагайки тези стратегии, вие не само ще поддържате кожата си защитена и хидратирана през лятото, но и ще допринесете за нейното дългосрочно здраве. Специалистите от Гален споделят, че комплексният подход към лятната грижа, включващ адекватна слънцезащита, старателно почистване, употреба на подходящи продукти и, разбира се, поддържане на добра хидратация и здравословно хранене, е от важно значение, за да бъдете здрави и да се чувствате добре. 

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Сигурност в работата при условия на COVID-19

Kак да се справим с паник атаките

Защо не мога да заспя