Здраве и красота

Как да си отпушим носа?

Как да си отпушим носа?

Интересувате се как да си отпушите носа?

Запушеният нос е един от най-честите симптоми при настинки, вирусни и бактериални инфекции. Той може да бъде причинен и от алергии, синузит, аденоиди, полипи в носа или други фактори. Запушеният нос може да затрудни дишането, да наруши съня и да доведе до главоболие, световъртеж и други неприятни симптоми.

Има много начини за отпушване на носа. Някои от тях са ефективни за кратко време, докато други могат да помогнат за облекчаване на симптомите за по-дълъг период.

Лекарства

Най-често срещаните лекарства за отпушване на носа са капки и спрейове за нос, които съдържат деконгестанти. Деконгестантите свиват кръвоносните съдове в носната лигавица, което води до намаляване на подуването и освобождаване на дишането.

Капките и спрейовете за нос с деконгестанти могат да бъдат ефективни за облекчаване на симптомите на запушен нос за кратко време. Въпреки това, те не трябва да се използват повече от 7-10 дни, тъй като могат да причинят пристрастяване и други странични ефекти, като сухота в носа и гърлото, главоболие и безсъние.

Ако имате хроничен запушен нос, е важно да се консултирате с лекар, за да получите подходящо лечение.

Домашни средства

Има много домашни средства, които могат да помогнат за отпушване на носа. Ето някои от тях:

  • Вдишване на пара. Вдишването на пара може да помогне за размекване на секретите в носа и улесняване на тяхното отделяне. За да направите това, сварете вода и я изсипете в купа. Наклонете се над купата и покрийте главата си с кърпа, за да задържите парата. Вдишвайте дълбоко за 5-10 минути.
  • Солени води за нос. Солените води за нос могат да помогнат за почистване и овлажняване на носната лигавица. Те могат да се използват няколко пъти на ден.
  • Вани с етерични масла. Ваните с етерични масла могат да помогнат за облекчаване на назалната конгестия. Добавете няколко капки етерично масло от евкалипт, лавандула или мента във ваната.
  • Масаж на носа. Масажът на носа може да помогне за подобряване на циркулацията на кръвта в носната лигавица и облекчаване на подуването. За да направите това, масажирайте носа си с кръгови движения за няколко минути.
  Как да се грижим за кожата си през лятото?

Други методи

Други методи, които могат да помогнат за отпушване на носа, са:

  • Пийте много течности. Течностите помагат за разтваряне на секретите в носа и улесняване на тяхното отделяне.
  • Почивайте си достатъчно. Почивката помага на тялото да се възстанови от инфекцията и да облекчи симптомите.
  • Избягвайте пушенето и вдишването на дим. Пушенето и вдишването на дим могат да влошат назалната конгестия.

Ако имате запушен нос, който не се подобрява след няколко дни, е важно да се консултирате с лекар.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Колко е нормален пулс

Eтерични масла Дотера мнения

Как да спрем кашлицата за един ден