Здраве и красота

Как да спрем хремата за 5 минути

Хремата се случва на всички нас, състояние, с което лесно можем да се справим у дома.

Има няколко причини, поради които може да получите хрема. Най -често срещаната е вирусна инфекция на синусите – обикновено обикновена настинка .

В други случаи хремата може да се дължи на алергии , сенна хрема или други причини.

Спиране на хрема с домашни средства

Ако предпочитате да използвате естествени средства, има много възможности, които могат да ви помогнат. Разгледайте следните домашни лечения, за да видите дали работят за вас и хремата ви.

Пийте много течности

Пиенето на течности и поддържането на хидратация при хрема може да бъде полезно, ако имате и симптоми на запушване на носа.

Това гарантира, че слузта в синусите ви се разрежда до течаща консистенция и лесно ще бъде изхвърлена. В противен случай слузта може да е плътна и лепкава, което още повече задръства носа.

Избягвайте напитки, които дехидратират. Това включва напитки като кафе и алкохолни напитки.

Горещи чайове

От друга страна, топлите напитки като чай понякога могат да бъдат по-полезни от студените. Това се дължи на тяхната топлина и пара, които спомагат за отварянето на дихателните пътища.

Някои билкови чайове могат да съдържат билки, които са леки деконгестанти. Потърсете чайове, които съдържат противовъзпалителни и антихистаминови билки , като лайка , джинджифил , мента или коприва.

Направете чаша горещ билков чай ​​(за предпочитане без кофеин) и вдишайте парата преди да пиете. Болките в гърлото често придружават хрема – пиенето на горещ билков чай ​​също може да помогне за успокояване на възпалено гърло.

Пара за лице

Доказано е, че вдишването на гореща пара помага за лечение на хрема. Проучване на хора с обикновена настинка доказа, че използването на пара чрез вдишване е доста ефективна. Това намалява времето за възстановяване на болестта с около една седмица в сравнение с изобщо без вдишване на пара.

  Лазерна епилация с александритен лазер в София

В допълнение към вдишването на пара от гореща чаша чай, опитайте с пара за лице. Ето как:

  • Загрейте чиста вода в чист съд на печката. Загрейте го достатъчно, за да се създаде пара – НЕ го оставяйте да заври.
  • Поставете лицето си над парата за 20 до 30 минути наведнъж. Поемете дълбоко въздух през носа. Правете почивки, ако лицето ви се нагорещи прекалено много.
  • След това издухайте носа си, за да се отървете от слузта.
  • Ако желаете, добавете няколко капки деконгестантни етерични масла към парната вода на лицето си. Около две капки на унция вода са достатъчни.

Евкалипт , мента , бор, розмарин , градински чай, мента, чаено дърво (мелалевка) и мащерка са чудесни възможности. Съединенията в тези растения (като ментол и тимол) също се намират в много деконгестанти без рецепта.

Ако нямате тези етерични масла, използвайте тези билки в изсушена форма. Направете парата на лицето си в билков чай ​​и вдишайте изпаренията – ще получите същите ползи.

Горещ душ

Нуждаете се от бързо облекчение? Опитайте с горещ душ. Точно като горещ чай или пара за лице, спрейът за душ може да помогне за облекчаване на хрема и запушен нос.

Поставете лицето и синусите си директно в парата и спрея на душа за най -добри резултати.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Мъж свири на саксофон, докато лекарите извършват операция на мозъка му

Здраво тяло само в три стъпки: Как да постигнем максимума с леки усилия

Какво се пие при недостиг на въздух