Любопитно

Как ни се отразява ароматът на кафето от кафе капсула

Да пиете кафе от капсула Nespresso се равнява на експлозия за сетивата. Няма как да не ви е направило впечатление колко наситен е аромата му. Повечето хора го намират за познат и енергизиращ. Възможно ли е обаче този аромат да предизвиква и някакви други реакции в тялото ни, за които не знаем? Бързо, направете си една капсула Nespresso и четете по-долу какво сме ви подготвили.

Ароматът на кафето

Случвало ли ви се е след като усетите аромата на кафето, да се почувствате леко замаяни и отпуснати? Това усещане трае няколко минути и е много лесно забележимо. Предизвикваме ви, преди да отпиете от кафето си, да се насладите на аромата му за известно време и да се опитате да определите как се чувствате.

Тези от вас, които са запознати с устройството на човешкия мозък, знаят, че амигдалата е структура в мозъка, която има пряка невронна връзка с обонятелната система. Също така тя регулира редица дейности в мозъка, включително имунната и ендокринната системи. Ендокринната система е отговорна за производството и секрецията на хормони и се смята, че тази система влияе на повечето клетки и органи в тялото ни.

Хората, които имат проблеми с тревожността, знаят, че амигдалата действа като термостат за емоциите им и мигновено предизвиква физиологична реакция за дадена ситуация. Тя е отговорна за реакцията „бий се или бягай“, както и за отделянето на адреналин.

Като се има предвид, че амигдалата има директна връзка с обонятелната система и способността ѝ да създава допамин, дали по някаква причина ароматът на кафето не кара телата ни моментално да отделят допамин? Смята се, че амигдалата също така създава спомени, предизвикани от аромати, които мигновено ни поставят в определено настроение. В този процес участва и ендокринната система. Следователно, ако сте натрупали приятни спомени за почивка, пиейки кафе, то много вероятно е ароматът на току що направената кафе капсула Nespresso, да предизвика същите усещания и спомени.

  Как да върнем блясъка на мрамора?

Състава на кафето

Освен ароматa, съставът му също е забележителен. Научно изследване, включващо над 200 000 души, показва, че пиещите кафе са изложени на по-нисък риск от смъртност. Интересно в случая е как научно изследване показва еднакви резултати при кофеиново и безкофеиново кафе. Това определено е изненадващ факт, защото досега винаги сме смятали, че ако премахнем кофеина от кафето, ще остане само ароматизирана с кафе вода. Явно обаче сме се заблудили и в състава на тази напитка има други важни съставки. Напълно възможно е това да са маслата или твърдите вещества. Те намаляват инсулиновата резистентност и системното възпаление, тоест могат да спасят човек от стотици заболявания.

Кафето има много доказани полезни свойства за човешкия организъм, като едно от най-известните е антиоксидантното му свойство. Благодарение на него, организмът ни има малък съюзник в борбата срещу някои леки възпаления.

Както сами забелязвате, пиенето на кафе освен удоволствие ни носи и още много други неща, които остават на заден план. Независимо, дали обичате кофеиново или безкофеиново кафе, можете да си направите още една капсула кафе Nespresso и да се насладите на магичния вкус и всички асоциации и спомени, които ще предизвика наситеният му аромат.

Разликата между различните капсули е огромна, така че съвет от нас, е когато избирате вашия вкус да пробвате колкото се може повече различни капсули. По този начин ще успеете да изберете онези, които най-много ви допадат като сила и вкус. Имайте предвид, че някои аромати от кафе капсулите Nespresso ще ви напомнят на плодови, кокосови и екзотични нюанси. Няма как да не ви напомнят на свежестта на плодовете и да не ви вдъхнат енергията, от която най-вероятно се нуждаете.

Предоставено от: https://www.nespresso.bg/

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Как да ми дойде цикъла ако закъснява?

Как да сменя паролата на рутера

Акумулаторни мотори за деца – Съвети за правилна поддръжка