Здраве и красота Обучение и курсове

Кето диета. Меню за седмицата

Кето диетата продължава да бъде популярен начин на хранене за хора, които искат да отслабнат, да стабилизират нивата на кръвната си захар и инсулин и в някои случаи да намалят риска от или дори да обърнат диабет тип 2. Кето диетата прави тези подобрения на здравето възможни чрез ограничаване на въглехидратите и наблягане на висок прием на мазнини (до 90% от вашата диета, в някои случаи).

Тази промяна в приема на макронутриенти може да научи вашия метаболизъм да изгаря мазнини, вместо захари и въглехидрати, за енергия. В резултат на това може да сте в състояние да изгаряте натрупаните мазнини в тялото си по-ефективно. Това е известно като кетоза , тъй като тялото ви произвежда съединения, известни като кетони, а не мазнини, за енергия. Когато нивата на кетони в кръвта ви надвишат 0,5 милимола на литър, вие сте влезли в кетоза.

Независимо дали спазвате кето диетата от години или сте начинаещ , този 7-дневен хранителен план ще ви помогне да насочите какво да ядете за закуска, обяд и вечеря при диета с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини план.

Кето диетата не е за всеки. По-специално,не се препоръчва за хора който живеят със заболяване, което засяга панкреаса, черния дроб, щитовидната жлеза или жлъчния мехур, или тези с анамнеза за нарушено хранене. Те трябва да говорят с медицински специалист, преди да започнат кето диетата. Затова публикуваме едно примерно кето меню за седмицата, предоставено ни от сайта Dietyc.com.

ХРАНИТЕЛЕН ПЛАН ЗА КЕТО ДИЕТА: ДЕН 1

Закуска: Палачинки, приготвени с бадемово брашно, яйца и кокосово мляко , поднесени с пресни горски плодове.

Обяд: Салата с пиле на скара, домати и бекон върху нарязан ромен и дресинг със синьо сирене.

Вечеря: Зелева супа с наденица, зеленчуци и разтопен пармезан.

нисковъглехидратни палачинки с боровинки

ХРАНИТЕЛЕН ПЛАН ЗА КЕТО ДИЕТА: ДЕН 2

Закуска: Пълномаслено кокосово кисело мляко със смесени ядки и горски плодове.

Обяд: Салата с риба тон в лодка от авокадо.

Вечеря: Пиле пармезан с доматен сос и фиде от тиквички.

риба тон в лодка от авокадо

ХРАНИТЕЛЕН ПЛАН ЗА КЕТО ДИЕТА: ДЕН 3

Закуска: Препечен кето хляб с авокадо и пушена сьомга

Обяд: Тако салата с нарязана маруля, смляно пуешко месо, домати, червен лук и настъргано сирене.  (Вижте още идеи на кето рецепти за обяд)

Вечеря: Супа от броколи и сирене.

ХРАНИТЕЛЕН ПЛАН ЗА КЕТО ДИЕТА: ДЕН 4

Закуска: Кето гранола с кокосово мляко.

Обяд: Сандвич с маруля с румън, пуешко, сирене, домат и майонеза.

Вечеря: Спагети скуош лодки със скариди, доматен сос и разтопена моцарела.

лазаня от маслена тиква

ХРАНИТЕЛЕН ПЛАН ЗА КЕТО ДИЕТА: ДЕН 5

Закуска: Бъркани яйца с крема сирене и  лук.

Обяд: Песто юфка от тиквички с печено пиле.

Вечеря: Чийзбургери без кифлички с домашно приготвени айоли и бекон.

бургери без кифлички със салата

ХРАНИТЕЛЕН ПЛАН ЗА КЕТО ДИЕТА: ДЕН 6

Закуска: Сандвич за закуска с кето хляб, бекон, пържени яйца и авокадо.

Обяд: Пържен ориз с карфиол с пиле, яйца и броколи.

Вечеря: Увита от маруля със смляно свинско месо, запържено с лук, соев сос и шрирача.

Чиния с храна за кето диета

ХРАНИТЕЛЕН ПЛАН ЗА КЕТО ДИЕТА: ДЕН 7 

Закуска: Смути със замразени ягоди, кокосово кисело мляко и кокосово мляко. 

Обяд: Киш, приготвен с шунка, сирене и спанак.

Вечеря: Лодки от тиквички, пълни с говеждо месо с италиански вкус, наденица и сирене.

Кето киш без кори

СЪВЕТИ ЗА СПАЗВАНЕ НА КЕТО ДИЕТА

Когато следвате кетогенна диета, основната цел е да ядете минимални въглехидрати и да дадете приоритет на мазнините. Също така е важно да приемате достатъчно протеини, за да поддържате мускулната маса, без да прекалявате.

Разбира се, не всички мазнини са еднакви. Независимо дали ядете кето или не, най-добре е да изберете мазнини, които са по-малко преработени, за да поддържате здравето на сърцето и мозъка. Например зехтинът е с по-ниско съдържание на омега-6 мазнини от рапичното масло. Имате нужда от малко омега-6 мазнини, за да поддържате тялото си здраво, но твърде много могат да бъдат провъзпалителни. Можете също да се насладите на масло на кето диета, а маслото, хранено с трева, често е с по-високо съдържание на хранителни вещества, включително омега-3 мастни киселини и линолова киселина.

В наши дни е лесно да намерите вкусни суапове за типичните нишестени храни, които ще трябва да пропуснете на кето диета. Например, вместо пшенична паста, можете да опитате ширатаки юфка или дори паста, приготвена от зеленчуци. Вместо сладки зърнени храни, има изобилие от подходящи за кето беззърнени граноли, направени с печени ядки.

Ще трябва да ограничите приема на алкохол, тъй като тялото ви преработва алкохола преди мазнините за гориво, което може да ви попречи да влезете в кетоза. Освен това много алкохолни напитки (с изключение на бирата) съдържат захар. Освен това, тъй като началният етап на кето хранене ще накара тялото ви да отслабне, ще трябва да положите допълнителни усилия, за да останете хидратирани. Пийте много вода през целия ден, за да подпомогнете храносмилането.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Как да си набавим витамин B12

ЩДЧ – какво означава и защо е толкова търсено!

Колко време да се приема магнезий