Любопитно

Кога се бере лавандулата

кога се бере лавандулата

Искате ли да знаете кога се бере лавандулата?

Лавандулата е красиво и много издръжливо растение, което може да се използва за украса на градини с ниска поддръжка, както и на вътрешни дворове и тераси. Расте с доста бързи темпове, докато достигне между 40 и метър височина, така че е идеалният размер, за да можете да го имате във всеки ъгъл.

Освен това произвежда цветя, които освен че излъчват много приятен аромат, могат да се използват в кухнята или за защита на дрехите. 

Лавандулата е растение, произхождащо от средиземноморския регион, което цъфти през по-голямата част от годината, особено през пролетта и лятото. Следователно ние ще можем да берем цветовете му през тези месеци, веднага щом всички цветове на едно и също стъбло се отворят. За това няма да ни трябва нищо повече от обикновена ножица за рязане на цветя, можем дори да използваме тези, които децата използват в своята занаятчийска работа.

Разбира се, важно е да ги дезинфекцираме със спирт от аптеката и да ги подсушаваме добре с попиваща хартия преди и след използване.

  Как да хвана цифрова ефирна телевизия?

Как да ги отрежете?

кога се бере лавандулата
  1. За да ги изрежете правилно, препоръчително е да следвате това стъпка по стъпка:
  2. Ще изберем цветните стъбла, които ни интересуват най-много. Освен че всички цветове трябва да са отворени, те трябва да изглеждат здрави, без вредители и конци.
  3. След като бъде избрано, ще изрежем зона близо до листата на растението.
  4. И накрая, можем да направим две неща:
  • Съберете стъблата, сякаш искаме да направим букет, и след това ги окачете с главата надолу на хладно и тъмно място в къщата, докато изсъхнат.
  • Или ги използвайте директно за приготвяне на вкусни ястия.
Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Как да си проверя сметката за тока в интернет

Как да почистя сребро

Колко тежи един слон