Обучение и курсове

Колко време да се приема магнезий

Колко време да се приема магнезий и защо?

Преди да отговорим на този въпрос да видим кога е нужно да приемаме магнезий.

За какво се приемат магнезият? Отговорът е очевиден: да се задоволи нуждата на организма от това вещество. Но как да определим, че е необходимо използването на магнезий?

Магнезият не се произвежда в самото тяло, а идва отвън, главно от храната. Следователно съдържанието на макронутриента зависи преди всичко от това как се храним.

Най-добрите източници на естествен магнезий са пълнозърнестите храни, ядките, марулята и кълновете.

Основната причина за намаляването на приема на магнезий е промяна в режима на хранене. В съвременните диети има много малко храни, богати на този минерал. Консумацията на предимно рафинирана храна, прости въглехидрати, липса на пресни зеленчуци и зърнени храни води до това, че тялото получава много по-малко магнезий от необходимото.

Най-забележимите признаци на недостиг на магнезий в организма са:

– крампи на краката,

– мускулно напрежение в тялото,

– постоянна умора и нервност.

Колко дълго можете да приемате магнезий? Това зависи от първоначалното състояние, степента на дефицит, вида на лекарството/добавката и други фактори. Продължителността на курса трябва да бъде съгласувана с лекаря, дозировката на магнезий за възрастни и деца също се избира от специалист. Стандартната дозировка на лекарства, съдържащи магнезий под формата на таблетки за възрастни е 400 мг. магнезий на ден, а продължителността на прием е най-малко един месец.

Ако тренирате редовно, помислете за консумация на калций и магнезий, съответно в съотношение 1: 2, с вашата храна преди тренировка. Въпреки че идеалното съотношение на магнезий към калций се счита за 1: 1, повечето хора получават много повече калций от диетата си, отколкото магнезий.

Магнезиевият глюконат и магнезиевият глицинат се считат за най-добрите форми за консумация в случаи на тежък дефицит на магнезий. Магнезиевият глицинат успокоява, отпуска мускулите, осигурява добър сън (прави ви сънливи). Ето защо е по-добре да приемате магнезиев глицинат 30 минути -1 час преди лягане.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Ферса

Галерия на ГЕРБ

Божурлука Фестивал – уникално събитие