Кредити Финанси

Кредитен регистър – как работи проверката на ЦКР?

Как работи проверката на ЦКР?

Централен Кредитен Регистър /ЦКР/ е електронна база данни, чрез която кредиторите проверяват финансовата история на кредитополучателя, преди да отпуснат заем. Оценката на кредитоспособността и вероятността вноските да бъдат погасени се формира от ЦКР чрез т.нар. скоринг процес. За целта се определят и оценяват различни лични и финансови данни на кредитополучателя по формула. За целта е съставена  формула за изчисление и се вземат под внимание определени фактори. Информацията не е публична, но е възможно да си направите кредитна справка с тези данни по няколко начина. Резултатът от своя страна отразява процентната вероятност за възстановяване на ново задължение, ако кандидатствате за заем от банково или небанково дружество.

[WD_Button  id=1216]

Значението на кредитоспособността не се отъждествява автоматично с този online кредитен регистър, създаден да защити както заемодателя, така и потребителя. Кредитната история е само част от цялостната проверка на кредитоспособността при подадено заявление за теглене на заем.

Кредитната история не е пряка препоръка

Въпреки, че при проверка на ЦКР се виждат личните данни на кредитополучателя, като местоживеене или честота на преместване, анализиращите заявленията нямат право да включват това в оценката на кредитоспособността. Освен това Регистърът не дава никакви преки препоръки към кредитните институции. ЦКР само определя кредитоспособността и предава тази оценка на банките и фирмите, когато потребител им е отправил заявка за заем. След това финансовите институции могат да вземат индивидуално решение относно отпускането му.

  Застраховане онлайн: Как да спестите непредвидени разходи и да си осигурите спокойствие

По какъв начин се проверява самоличността?

За да можете да осъществите успешно теглене на заем, имате нужда от валиден документ за самоличност със снимка, стабилна интернет връзка и устройство (например смартфон, таблет или лаптоп).

Банковите и небанковите кредитори в България са задължени да проверяват самоличността на всички кандидати. Това гарантира, че финансовите транзакции не се сключват от други хора, ползващи чужда самоличност. По този начин се предотвратява злоупотребата с идентичността. Така легитимацията в контекста на искането за заем служи за осигуряване на сигурност както за кредитора, така и за кредитополучателя.

[WD_Button  id=1216]
Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Как да погася няколко бързи кредита?

Кредит без превод на работна заплата

Плащане на битови сметки с кредитна карта