Култура

КРЪСТОВДЕН ИМЕН ДЕН

Всяка година, на 14 септември, Православната църква отбелязва празника, наречен „Въздвижение на Светия кръст Господен“. В годината се извършва четири пъти поклонение пред светия Кръст Господен.

На този празник Имен ден празнуват: Кръстьо, Кръстю, Кръстана, Кръстинка, Кънчо, Ставри и производните им имена.

Въздвижение на светия и животворящ Кръст Господен се почита, във връзка със значими събития, които са настъпили в историята на Христовата църква.

От преданията, които са ни предадени, научаваме, че през 312 година Константин поел с войските си към Рим. Той знаел, че военната сила, с която разполагал няма да му бъде достатъчна за победа. Тогава почувствал, че има нужда от Небесна помощ.

Още същата нощ на сън му се явил Господа. Той му заповядал да изработи знаме, което да наподобява кръст. Казал му, да начертае кръст върху шлемовете и щитовете на войниците от армията му. Константин изпълнил всичко, което му наредил Самият Господ Бог. Независимо, че все-още не бил посветен, той повикал от християните, за да му разтълкуват сънното видение. Без затруднения те му обяснили, че Исус е Божият син, който е слязъл на земята, с мисия да спаси хората, а кръста е символа на безсмъртието.

Със силата и символиката на кръста, Константин се впуснал в битка за освобождението на Рим. Настанал жесток бой. Въпреки, че войската му била по-слаба по сила и численост, врагът бил сразен. Константин влязъл победоносно в Рим. Той бил убеден, че победата му е дадена от Господа.

В чест на това събитие и Божие чудо, Православната църква слави божествената сила на Кръста Господен, като оръжие на победата!

От тогава, Константин започнал да почита истинския Бог и да изучава знанието за Него.

Според преданията, се смята, че от този ден нататък слънцето се връща назад към зимата, денят и нощта се кръстосват, а студът е все по-близо.

По традиция, за празника, най-възрастната жена в къщата, омесва и опича обреден хляб (Кръстова пита) с кръст върху него.

На Кръстовден се спазва строг пост.  Не се разрешава ядене на нищо червено, например домати, червени ябълки, червено цвекло, червен пипер и други.

На традиционната трапеза трябва да присъства: обреден хляб, постни храни, печена тиква, като задължително се спазва правилото за нищо червено.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

11 НОЕМВРИ ИМЕН ДЕН

ИМЕН ДЕН МАРИЯ

6 ЯНУАРИ ИМЕН ДЕН