Любопитно

Мотоблок – какви видове съществуват

Мотоблоковете са невероятно полезни селскостопански и градински машини. В Koledzhikov ще откриете разнообразни модели мотоблокове за всеки джоб. Те се различават по редица неща, включително по мощност и издръжливост, така че трябва добре да разучите какво по-точно ви е необходимо, преди да пристъпите към покупка.

На първо време трябва да отбележим, че тук правилото „колкото по-мощен, толкова по-добре“ не важи. Изборът е необходимо да се направи въз основа на площта на обработваемата земя и честотата, с която ще бъде използвана машината.

Приблизително изчисление на необходимата мощност спрямо декарите е следното:

  • парцел до 15 дка – 3,5 к.с.,
  • парцел 15-60 дка – 4 к.с.,
  • парцел от 60 дка до 1 хектар – 5 к.с.,
  • парцел 1-2 хектара – 6 к.с.,
  • парцел 1-5 хектара – 9 к.с..

Разбира се, можете да закупите оборудване с повече мощност, но рискувате да вложите пари в ресурс, който може и никога да не използвате. Запас на мощност трябва да има, но не прекалено голям.

Вторият много важен фактор е ширината на работа, тоест какво парче земя, машината може да се обработва на едно минаване. Този параметър, както и мощността, трябва да бъдат избрани в зависимост от площта на обработваната земя. Докато разглеждате моделите, ръководите се от това, че ширина на работа до 60 см ще ви стигне за малки и средни парцели. За всички по-големи обаче трябва да се снабдите с по-голяма.

Ширината на работа ще помогне за по-бърза и по-ефективна обработка на почвата, така че това не е периметър за пренебрегване. Като цяло, когато избирате мотоблок, не забравяйте да вземете предвид площта и особеностите на терена. Има ли дървета на него, тесни зони, каква е почвата и т.н.

Видове мотоблокове

Нека да видим какви видове мотоблокове се продават. Условно те могат да се разделят на леки, средни и тежки.

  • Леките моторни блокове притежават тегло до 40 кг, чиято мощност варира от 2,5 до 4,5 к.с. Работната им ширина е 50-90 см, а фрезата прониква на дълбочина 15-18 см. Мотоблоковете от лек клас са оборудвани с четиритактов двигател, който осигурява висока ефективност. Леките модели могат да имат различен брой обороти на ножовете (зъбците) и съответно различни възможности. Моделите със 150-180 оборота в минута се използват за оран на почвата на дълбочина от 5 до 10 см. За обработка на почвата преди сеитба е по-добре да използвате мотоблокове от 180-200 оборота в минута. За борба с плевелите се препоръчват мотоблокове с 200 об./мин. Професионалните модели пък имат 320-350 оборота в минута. В допълнение леките мотоблокове могат да се използват за хълмиране на почвата и оформяне на бразди.
  • Средните мотоблокове са 80-120 кг. Поради голямото тегло, вибрациите по време на работа са значително по-малко и също така тези машини осигуряват възможността за дълбоко разрохкване на почвата. Този клас машини са с мощност до 7 к.с. Повечето модели са оборудвани с трансмисия, обикновено с една задна и две предни скорости. Наличието на тази функция осигурява удобство на движение и увеличава маневреността. Мотоблоковете със средно тегло имат по-голяма функционалност – можете да изберете различни приспособления за тях, за да извършвате различни видове работа (хълмиране, брануване, изкопаване на кореноплодни култури и др.).
  • Тежките мотоблокове са професионални машини, използвани от фермери и комунални предприятия. Мощността им достига 16 к.с., а теглото им може да надхвърля 300 кг. Те могат да изпълняват функциите на мини трактор, включително и да се справят с почистване на сняг или събиране на сено. Могат дори да превозват товари.
Сподели, ако ти харесва :)
  Как да хвана цифрова ефирна телевизия?

Вижте още

Какви икони е хубаво да имаме вкъщи и офиса?

Балтийска верига на свободата. Човешката верига, свързваща трите балтийски столици – Талин, Рига и Вилнюс

Как да различим бронз от месинг?