Здраве и красота Любопитно

Мъж свири на саксофон, докато лекарите извършват операция на мозъка му

В Италия се проведе необичайна операция: лекарите бяха принудени да премахнат тумор в мозъка на 35-годишен пациент, докато той беше в съзнание. Според Fox News най-трудната операция отне девет часа, но нито екипът от десет хирурзи, нито пациентът трябваше да скучаят – мъжът свиреше на саксофон през цялото това време.

Според д-р Кристиан Броня, който ръководи международния екип от хирурзи, такава „операция на пациент в съзнание“ е била необходима, за да не се увредят по невнимание важните неврологични функции на човека. Фактът, че пациентът е левичар, е допълнително усложнение на и без това тежката операция.

„Оперирането на пациент в съзнание ни позволява да видим с изключителна прецизност невронните мрежи, които са отговорни за различни мозъчни функции, включително реч, двигателни функции, памет и способността за броене. За да премахнем мозъчен тумор и да запазим качеството на живот на пациента, трябваше да направим точно такава операция “, каза лекарят.

Преди операцията самият пациент обяснил на лекарите, че в никакъв случай не би искал да загуби възможността да свири на музикални инструменти. Именно поради тази причина мъжът свирил на саксофон по време на операцията – това позволило на лекарите ясно да видят кои области на мозъка са засегнати.

  Ето как да се справим със сухите и уморени очи

Преди да пристъпят към подготовката на процедурата, лекарите многократно се срещнаха с пациента. Лекарят обясни, че трябва не само да премахнат тумора, но и да запазят „усещането“ на пациента – начина, по който преживява емоциите, неговата личност.

„Пациентът ни разказва какво е наистина важно за него в живота. Защитата на това е наша работа“, каза Брогна.

По време на деветчасовата операция мъжът е пуснал италианския национален химн и основната тема от американския филм „Любовна история“ от 1970 г. Операцията беше успешна: когато пациентът беше изписан от болницата, той успя да се върне към нормалния живот без никакви проблеми,

„Всяка такава операция не само ни позволява да постигнем максимален резултат при отстраняване на патологията, но и се превръща в истинско откритие.

Това ни дава уникална възможност да видим как работи един невероятен, но в много отношения все още мистериозен орган за нас, мозъкът ”, подчерта Брогна.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Kак да спрем болката в зъба

Как да върнем блясъка на мрамора?

Защо не виждам публикациите на приятел във фейсбук