Любопитно

Най-скъпите часовници в света

Класиката не е на изчезване в света на часовниците. Някои марки съществуват от стотици години. Blancpain, например, е една от най скъпите часовници в света и една от най-старите. Тя е основана през 1735 г., така че историята ѝ е дълга. А цената на нейните часовници също не е изненада. Те могат да струват над 900 000лв.

Cartier

Макар и известен със своите бижута, Cartier произвежда и някои от най-добрите часовници в света. Тази френска марка часовници започва своята дейност като бижутерска компания, но в крайна сметка разширява дейността си в часовникарската индустрия. Днес часовниците на Cartier са сред най-високо ценените часовници в света. В допълнение към репутацията си на луксозна марка, Cartier е известна с това, че разширява границите на часовникарството. В техните високотехнологични лаборатории се използват техники като гранулиране на злато.

Един от най-емблематичните му модели, през 2022 г. е продаден за 1,5 млн. долара на търг. Дизайнът на корпуса е вдъхновен от часовник, оцелял след автомобилна катастрофа, а цялостната форма и дизайн имат за цел да отразят стила на Лондон от 60-те години на миналия век. Часовник с такъв калибър е истинско произведение на изкуството и не е чудно, че Cartier е една от 10-те най-скъпи марки часовници.

Panerai

Officine Panerai е известен италиански производител на луксозни часовници. Марката произвежда часовници от повече от 150 години и поддържа високите си цени, като произвежда военно оборудване за италианската армия. Марката е любима сред колекционерите на сувенири от Втората световна война, които трудно намират евтин модел.

Първоначално компанията е била военен доставчик на италианските военноморски сили в началото на ХХ век. Така те разработват луминисцентното покритие Radiomir, което се използва в часовниците им и днес. Марката се е превърнала в луксозна потребителска марка, собственост на швейцарския луксозен гигант Richemont Group. Компанията разполага със собствени швейцарски производствени мощности от най-висок клас, които са известни с високото си качество. Часовниците Panerai имат най-високата цена в света.

Patek Philippe

Ако се интересувате от луксозни часовници, но нямате, може би се чудите откъде да започнете. Съществуват различни марки от най-висок клас, които се считат за светата троица на часовникарството. Тези марки са известни с изключителната си изработка и използват най-добрите материали за изработка. Известни с характерните си ивици – Cotes de Geneve, тези марки демонстрират най-високо качество на изработка.

  Как да върнем блясъка на мрамора?

Компанията е най-известна със своите механични часовници, които често се изработват на място. Те са проектирани с много функции и патентовани компоненти. През 1949 г. Patek Philippe патентова специален тип балансиращо колело, наречено Gyromax. Тази функция дава на часовника по-голям инерционен момент, което води до по-голяма прецизност.

Tag Heuer

TAG Heuer произвежда висококачествени часовници от 1860 г. насам, а репутацията им на иноватори продължава да расте. Техният часовник Mikrograph, който измерва времето с точност до 1/100 от секундата, е представен за първи път през 1916 г. и оттогава се е превърнал в един от най-популярните часовници в света. TAG Heuer не само е водещ производител в областта на автомобилните състезания и авиацията, но е отговорен и за разработването на първия водоустойчив корпус.

Въпреки че TAG Heuer не произвежда собствени механизми, процесът на производство на часовници далеч не е небрежен. Повечето луксозни часовници от висок клас се произвеждат с вътрешни механизми, а сапфирените кристали са най-добрият материал, който се използва за циферблата. Освен че са изключително точни. TAG Heuer произвежда и кварцови модели.

Audemars Piguet

Ако търсите най-добрите луксозни часовници, вероятно вече сте чували за Audemars Piguet. Семейна компания, която е една от „Големите 3“ в света на часовникарството. Сред покровителите на компанията са Арнолд Шварценегер, Джей-Зи и спортни икони. Вече почти век те осигуряват часовници за най-престижните знаменитости и спортни отбори. В допълнение към престижния си статут, Audemars Piguet е известна с тежката си обвързаност с творческите индустрии, включително музиката и киното.

Компанията е основана през 1875 г. и е един от най-старите и престижни производители в света. Седалището на компанията е в Ле Брас, Швейцария. Двамата основатели, Жул Луи Одимар и Едуард Огюст Пиге, имат отделни кариери в часовникарството, преди да си партнират. Макар Audemars Piguet да са били известни със сложните си механизми и изтънчената естетика, в крайна сметка те решават да се концентрират върху производството, технологичните компоненти, продажбите и управлението.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Как да заспя по бързо?

Загубената цивилизация от Босна и гигантските каменни сфери

Къде може да гледаме онлайн телевизия?