Акценти

Новият доклад за измами, корупция и злоупотреба със земеделски фондове на ЕС трябва да бъде сигнал за събуждане

Пари

Евродепутатите, работещи за защита на бюджета на ЕС от групата на Зелените / EFA, публикуваха нов доклад: „Къде отиват парите на ЕС?“, който разглежда злоупотребата с европейските земеделски фондове в Централна и Източна Европа. Докладът разглежда системната слабост в земеделските фондове на ЕС и ясно очертава как фондовете на ЕС допринасят за измами и корупция и подкопават върховенството на закона в пет държави от ЕС: България, Чехия, Унгария, Словакия и Румъния.

Докладът очертава актуални случаи, включително: Измамни искания и плащания на земеделски субсидии от ЕС в Словакия; конфликтите на интереси около компанията на чешкия премиер Агроферт в Чехия; и намеса на държавата от правителството на Фидес в Унгария. Този доклад излиза, когато институциите на ЕС са в процес на преговори за Общата селскостопанска политика за годините 2021-27.

Виола фон Крамон, евродепутат, член на Зелените / EFA в Комитета за бюджетен контрол, коментира: „Доказателствата показват, че земеделските фондове на ЕС подхранват измамите, корупцията и възхода на богатите бизнесмени. Въпреки многобройните разследвания, скандали и протести, Комисията изглежда си затваря  очите за широко разпространената злоупотреба с парите на данъкоплатците и държавите-членки не правят много за решаването на системни проблеми. Масовото натрупване на земя за сметка на общото благо не е устойчив модел и със сигурност не трябва да се финансира от бюджета на ЕС.

„Не можем да продължим да допускаме ситуация, при която фондовете на ЕС причиняват такава вреда в толкова много държави. Комисията трябва да действа, тя не може да си зарови главата в пясъка. Нуждаем се от прозрачност как и къде попадат парите на ЕС, разкриването на крайни собственици на големи селскостопански компании и прекратяване на конфликти на интереси. ОСП трябва да бъде реформирана, така че да работи за хората и планетата и в крайна сметка да се отчита пред гражданите на ЕС. По време на преговорите около новата ОСП екипът на Парламента трябва действа със задължителна прозрачност. „

Микулаш Пекса, евродепутат и член на Зелените / EFA в Комитета за бюджетен контрол, заяви: „В моята собствена страна видяхме как земеделските фондове на ЕС обогатяват цял ​​клас хора чак до премиера. Съществува системна липса на прозрачност в ОСП както по време на процеса на разпространение, така и след него. Националните разплащателни агенции в ЦИЕ не използват ясни и обективни критерии при избора на бенефициенти и не публикуват цялата подходяща информация за това къде отиват парите. Когато някои данни се разкриват, те често се изтриват след задължителния период от две години, което прави почти невъзможно контрола.

„Прозрачността, отчетността и надлежният контрол са от съществено значение за изграждането на селскостопанска система, която работи за всички, вместо да обогатява избрани. За съжаление данните за получателите на субсидии са разпръснати в стотици регистри, които в повечето случаи не са оперативно съвместими с инструментите на Комисията за откриване на измами. Комисията не само е почти невъзможна да идентифицира случаи на корупция, но често не е наясно кои са крайните бенефициенти и колко пари получават. В продължаващите преговори за новия период на ОСП не можем да позволим на държавите-членки да продължат да работят с тази липса на прозрачност и надзор от ЕС. „

Докладът е достъпен онлайн тук.

Източник: https://parite.bg

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Реалните цели на САЩ за конфликта в Украйна

Скандално! Полицията в Ротердам откри огън, докато протестът срещу Covid се превръща в насилие

НАСА потвърждава 5000 планети, като все още се броят за още