Любопитно

Полезни съвети при използване на акрилни бои

Вие сте художник, който оценява достойнствата на акрилните бои, или пък любител, който наскоро е открил плюсовете на рисуването. Независимо от опита ви в изобразителното изкуство, акрилните бои са чудесен избор, както за професионалисти, така и за начинаещи.

Всеки художник с акрилни бои се нуждае от качество на достъпна цена, каквито съчетават продуктите в MaestroPan. Но освен добри акрилни бои е добре да имате и известни познания за тях, за да знаете как да постигате най-добри резултати на платното. В следващите редове ще ви запознаем с някои характеристики на акрилните бои и ще ви дадем малко съвети за тяхното използване.

Какво представляват акрилните бои?

Това са вид бои на водна основа, което означава, че се разтварят във вода. Може да ги разреждате или да ги чистите с малко вода, докато например маслените бои са водоустойчиви. Това прави акрилите по-лесни за употреба от начинаещи художници. Те съхнат по-бързо, понякога им отнема по-малко от час.

Акрилните бои са по-прощаващи грешките. Ако нещо се обърка, може просто да нанесете нов слой боя отгоре. Това е една от причините именно този вид бои да се ползват при прохождащи художници.

Полезни съвети при ползване на акрилни бои

Ако искате да постигате по-добри резултати с акрилни бои, може да използвате следните лесни съвети:

Не оставяйте палитрата да изсъхне

Акрилните бои съхнат бързо върху палитрата, което ги прави негодни за употреба. Затова е добра идея да подготвите палитрата непосредствено преди да започнете работа с боите върху нея. Ако трябва да направите пауза, покрийте я с найлоново фолио, за да запазите боите влажни.

Миксирайте цветове

Може да използвате цветове самостоятелно, но е добра идея да експериментирате с малко смесване. Винаги започвайте с някой основен цвят – червен, син или жълт – и направете собствена версия на вторичен цвят. Може дори да постигнете пастелен ефект с добавяне на бяло. А пък с малко добавка на черно ще имате по-тъмни краски от рода на морски такива или пък краплак червено. 

  Как да изчистя вътрешната памет на телефона?

Не наслоявайте твърде много боя на четката

Ако сложите твърде много боя върху четката, няма да контролирате детайлите на картината. В допълнение, наслояването на повече боя от необходимото води до по-дълго време на съхнене. Винаги е по-добре да сложите първоначално по-малко боя, а в последствие да добавяте.

Използвайте различни четки

Изпробвайте различни по вид четки с акрилните бои, като плоски или кръгли. Дори използването на различни по размер четки може да окаже благоприятно влияние на крайния резултат и на малките детайли на картината.

Не се притеснявайте да направите грешка

Всеки допуска грешки по време на рисуване. Хубавото на акрилните бои, както вече споменахме, е че може лесно да се рисува върху тях и да се замаскира всяка грешка. Просто трябва да ги оставите да изсъхнат на платното, след което да сложите нов слой боя отгоре. Не се страхувайте да експериментирате и да изпитвате способностите си, защото акрилните бои правят процеса по поправяне на грешки доста лесен.

Ускорете процеса на съхнене на боята

Ако искате слоевете боя да съхнат по-бързо, може да използвате сешоар. Нагласете го на възможно най-ниската степен на загряване, за да не напука боята. Дръжте го на поне 10-15 см разстояние от платното и го движете бързо, без да държите струята на едно място продължително време.

Винаги почиствайте четките си

Отделете време за почистване на четките след работа. Акрилната боя може да засъхне в космите на четките и да ги направи трудни за употреба. Ако държите четките в съд с вода по време на рисуване, това ще направи процеса по почистване много по-лесен. Може да използвате само вода, като леко натиснете четката в основата на чаша, а след това я подсушите с кърпа. Така ще удължите живота на четката.

Акрилните бои могат да са ваш верен съюзник в създаването на красиви картини. Използвайте ги разумно и не се страхувайте да експериментирате с тях.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Как да видя скрит чат в месинджър?

Подарък за мъж

Как да изпратя локация