За дома

По-скъп или по-евтин климатик

Може ли да намерите качествен модул на разумна цена?

Климатикът е един от онези уреди, които определено могат да направят живота ни по-лесен и по-удобен. Той често се превръща в единствения ни спасител през най-горещите месеци от годината и в наш верен съюзник по време на снежните дни. Трябва да признаем обаче, че цялото това удобство си има цена. И макар, че в наши дни климатиците се предлагат на доста по-достъпни цени в сравнение с допреди години, не може да отречем, че закупуването на такъв уред си е сериозна инвестиция.

Цените на климатиците могат да варират значително, в зависимост от типа, модела, размера и т. н. Можете да намерите както по-евтини модели, които струват около 1000 до 1500 лева, така и по-скъпи, цената на които е над 4000 до 5000 лева. Много хора смятат, че колкото по-висока е цената на един климатик, толкова по-качествен и ефективен ще бъде той. Това обаче не е точно така.

Разбира се, скъпите модули обикновено са изключително издръжливи и предлагат широка гама от функции. Но това не означава, че не може да намерите климатична система, която да е на добра цена, да е надеждна и да ви върши страхотна работа. В крайна сметка, е добре да разберете, че има много други фактори, от които ще зависи ефективността на конкретния модул и те нямат нищо общо с първоначалната цена.

Кои климатици предлагат добро съотношение между цена и качество?

Климатици Gree предлагани от Eclima са чудесен пример за надеждност, ефективност и добро съотношение между цена и качество. Gree е един от най-популярните производители на климатични системи, както у нас, така и в целия свят. Те предлагат широка гама от продукти, така че винаги може да намерите нещо, което отговаря на вашите нужди и бюджет.

Освен със своята надеждност, климатичните системи на Gree са известни и с високата си енергийна ефективност, особено инверторните и хиперинверторните модели. Усъвършенстваната технология, използвана в тези системи помага за намаляване на разходите за ток, като същевременно осигурява комфортна температура през всеки един сезон.

Климатиците Gree се предлагат в разнообразие от модели, които покриват различни ценови класове. Може да намерите модули, както за около 1500 – 2000 лв., така и такива, които струват над 3000 – 4000 лв. Всичко зависи от типа климатик, който ви трябва, както и изискванията на вашето помещение. Ако например, търсите климатик  от касетъчен тип за по-голям офис или търговски обект, то тогава вероятно ще трябва да отделите малко по-голяма сума. В случай, че искате стенен климатик за дома си, то бюджет от 1500 до 2000 лв. може да ви е напълно достатъчен, за да закупите добър модул.

  Процесът при интериорните проекти: От концепция към реализация

Каква е разликата между евтините и скъпите климтични системи? 

Като цяло, може да има няколко разлики между по-скъпите и по-евтините климатични модули. На първо място, системите, които се предлагат на по-високи цени обикновено са по-мощни. Един климатик с мощност 18000 BTU или както повечето хора биха го нарекли 18-ка, ще е по-скъп от климатик 12-ка, например.

По-мощните климатични системи обикновено се използват за охлаждане или отопление на по-големи помещения, докато тези с по-ниска мощност, за по-малки. Тоест, ако търсите решение за някоя малка стая в дома си, с площ от около 10 – 15 кв. м., то няма нужда да се харчите излишно за прекалено мощен климатик.

Друг аспект, който може да окаже влияние, както върху първоначалната цена на климатика, така и върху бъдещите разходи, е неговият енергиен клас. По-скъпите климатици често са по-енергийно ефективни, което съответно ги прави по-бюджетни в дългосрочен план. Това обаче не означава, че непременно трябва да похарчите много пари, за да се сдобиете с климатик с висок енергиен клас. Голяма част от инверторните системи на Gree, например, са с енергиен клас А++ или А+++ и се предлагат на доста разумни цени.

Ако търсите бюджетен климатик с добра енергийна ефективност, е добре да обърнете внимание на конкретните спецификации на модела и да се сравните техните показатели на SEER, SCOP, за да се уверите, че ще получите оптимална ефективност за цената, която плащате.

Другото нещо, което значително влияе на цената е типа на самата климатична система. Модулите за стенен монтаж, които са и едни от най-разпространените, обикновено се предлагат на най-достъпни цени. Климатиците за търговски и индустриални приложения, от друга страна, са едни от най-скъпите на пазара.

И така, какъв климатик да си вземете, по-евтин или по-скъп?

Истината е, че е трудно да се даде един конкретен отговор на този въпрос. Като цяло, определянето на даден продукт като „скъп“ или „евтин“ е доста субективно. За някои, климатик за 2000 лв. може да изглежда евтин, докато за други скъп.

Освен това, цената е само един от факторите, които трябва да се вземат под внимание при избора на климатик. Преди да се спрете на конкретен модул, е добре да обмислите големината на помещението, вашите предпочитания за марка и функции, енергийната ефективност на уреда и т. н.

В крайна сметка, най-важното е да намерите идеалния баланс между цена и качество, за да си осигурите максимален комфорт и да намалите разходите си за ток в бъдеще.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Как да направим така, че кафемашината да работи по-дълго време

Как да си направим къща за куче

Удобство и функционалност: идеи за смесители за баня