Работа

Правилата се промениха: какво се иска днес от кандидатите в интервюта за работа

rabota

Всички знаят, че влизането в най-големите корпорации в света за работа е много трудна задача. Освен това списъци със забавни въпроси и логически задачи обикалят интернет пространството от дълго време, което те задават на кандидатите там по време на интервюта. Времената обаче се променят и HR лидерите в големите компании все повече се отдалечават от старите начини за интервюиране на кандидати. Сега в големите корпорации те искат да знаят не само професионалните умения и желанието да растат в плана за кариера на кандидата, но и какъв човек е той самият.

Обяви за работа в чужбина и българия

В продължение на много години големите корпорации отдават предпочитание на въвеждането на логически проблеми и пъзели в процеса на интервю, което би позволило да се установи интелектуалният потенциал на кандидата, дали той има творчески компонент и други подобни. Наскоро обаче ръководителите на отдели по човешки ресурси отбелязват, че практическата стойност на подобни задачи по време на интервюта е надценена и понякога дори предизвиква агресия сред кандидатите за работа. Поради това компаниите започнаха масово да променят структурата на интервютата в полза на лични въпроси и поведенчески интервюта.

В отдела за човешки ресурси на известна корпорация предпочитат да разгледат не само автобиографията, но и с помощта на няколко въпроса да определят доколко кандидатът се интересува от политиката, историята и развитието на самата компания. Освен това интервюиращите откриват какъв опит вече имат кандидатите при решаването на определени проблеми и как прилагат знанията на практика. Специалистите от отдел „Човешки ресурси“ на фирмите получават цялата тази информация от кандидата, задавайки само няколко въпроса: „Как според вас е възможно да се увеличи удовлетвореността на клиентите след услугите, предоставени от нашата компания?“ или „Дайте вашите идеи за това как да увеличите активността на потребителите, използващи определена услуга или функция?“ ..
Важен въпрос, над който е добре да помислите преди да отидете на интервю за работа!

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Регистрация на фирма – най-добрия начин

Как да се подготвим за интервю?

ЗНАЧЕНИЕ НА ЛИЧНАТА ЗАЩИТА В ПРОИЗВОДСТВОТО