За дома

Практична организация: Ето от какви ножове се нуждаете в кухнята

Оставяме настрана предпочитанията за по-голям или по-малък нож, защото тук е важно да съобразим видовете „инструменти“ за подготовката на храната

Сред наличните ножове за кухнята вие несъмнено имате свой любимец, към който посягате най-често при приготвянето на ястията. Тук обаче трябва да оставим настрана личните предпочитания, за да обърнем поглед към практичната организация в помещението за хранене.

Нуждаете се от няколко основни вида „инструменти“, независимо че някои от тях ще бъдат по-използвани, докато други ще стоят предимно като украса на поставката на плота.

Френски нож – изборът на готвача

Това по всяка вероятност е онзи нож, който вече споменахме в началото, стига да сте от тези, които не избягвате големите екземпляри. Размерът може да варира между 20 и 30 см, а острието е с лека извивка, осигурявайки стабилност при силен натиск.

С него може да нарязвате месо, да разделите на порции бройлер, кокошка или пуйка, да разцепите тиква или диня.

Японски нож сантоку

Японците са известни със своите шедьоври в ножарската индустрия. Те обичат и функционалната стойност на вещите си. Ето защо сантоку е нож, с който може да се реже, наситнява и раздробява.

Той може да намери широко приложение в кухнята, особено ако заложите на около 20 см острие. С него може да обработите подправки и зеленчуци, и различни видове месо.

  Всичко, от което се нуждаете във вашата баня: Крайното ръководство

Нож за хляб с назъбено острие

Наистина той е познат като нож за рязане на хляб, благодарение на своето назъбено острие, както и на други тестени изделия.

Оказва се, че има и допълнителни способности. С него може разрежете продукти с дебела кожа, когато искате да не ги раздробите или смачкате.

Подходящ е и в моментите, когато искате прецизно да отделите парчетата на тортата.

Нож за белене

Той има своя заместител в лицето на белачката, което не го прави толкова задължителен като присъствие в кухнята.

Сантоку също може да се справи с неговата задача, но все пак когато целите фино и тънко обелване, или рязане на тънки ленти, може да се окаже, че този нож ще ви е доста потребен.  

Сред тях се предлагат разнообразни модели, с право или назъбено острие.

„Оръдие“ за обезкостяване

Гъвкавото му и тънко острие позволява да отделите с лекота мускулите от костите на месото. Съобразете ежедневните си дейности, и ако не обезкостявате толкова редовно, може и да инвестирате по-скоро в нож за филетиране, който ще използвате и при подготовката на риба.

Независимо от това, че сте само любители готвачи, вие трябва да поддържате пособията си наточени и остри, за да сте удовлетворени от крайния резултат при употребата им.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Значението на картините в интериора

Какво е “smart” кухненски остров

Как да премахнем неприятните миризми вкъщи?