Кредити

Проверка на кредит по ЕГН

Знаете ли как да направите проверка на кредит по ЕГН?

Проверката по ЕГН предоставя възможност за преглед на вашата финансова история съвзана с вашите задължения. Това включва информация за кредити, забавяния при плащания и други финансови ангажименти. За кредиторите, които разглеждат вашите заявки за кредит, тази информация е важна и често се използва за определянето на вашата кредитоспособност.

Какво е ЕГН?

ЕГН е уникален номер, който се използва в България за идентификация на физически лица. Този номер се изчислява на базата на различни фактори, като дата на раждане, пол и регион на раждане.

Как да проверите кредитното си досие по ЕГН?

За да направите такава справка, можете да поискате съдействие от кредитната институция, при която имате заем. Компанията е необходимо да има достъп до Централния кредитен регистър. Тук е важно да отбележим, че по този начин ще получите основна информация, като колко кредита имате, какъв е размера на задълженията ви. Информация като това при кои финансови институции имате задължения, няма да можете да получите чрез този вид справка.

В случай, че искате да разгледате всичко в кредитното досие подробно, то можете да подадете онлайн заявление в сайта на Българска Народна Банка. Трябва да имате квалифицирано удостоверение за квалифициран електронен подпис, където ще фигурира и вашето ЕГН. Чрез електронния подпис можете да се верифицирате в сайта на БНБ. За услугата ще бъде необходимо да заплатите определена такса. По този начин можете много подробно да разгледате своето кредитно досие.

Ако резултатите показват, че имате текущи задължения към кредитори, е важно да разгледате тази информация и да я анализирате внимателно. Вижте кои финансови институции са включени в резултатите и какви са размерът на задълженията ви. Това ще ви помогне да се ориентирате във вашия финансов профил и да вземете мерки, ако е необходимо.

Важни съвети за кредитна проверка

  • Редовната проверка на кредита ви ще помогне да бъдете информирани за вашата финансова ситуация и да реагирате навреме, ако има проблеми или грешки във вашите данни.
  • За да поддържате добра кредитна история, е важно да спазвате сроковете за погасяване на вашите задължения. Това ще ви помогне да избегнете нежелани дългове и негативни влияния върху вашата кредитна репутация.
Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Какво трябва да знаете за личните заеми

Как да избегнете прекомерния кредитен дълг

Безлихвен стоков кредит