Кредити

Разбиране на процеса на кредитиране: ръководство за начинаещи

Светът на финансите може да бъде плашещ и дори ужасяващ, особено за тези, които са начинаещи в него. Кредитирането не прави изключение. Освен че е много технически и специфичен процес, кредитната индустрия идва със свой собствен набор от предизвикателства и пречки, които затрудняват всеки, който търси финансиране. При все това плюсовете винаги надделяват над минусите. Важно е да разберете различните нюанси на този процес, ако искате да инициирате искане за заем в близко бъдеще.

Какво е кредитиране?

Кредитирането е процес, при който физическо лице или дружество взема пари от трета страна и ги връща заедно с лихвата за определен период от време. Този заем е известен още като „дълг“, тъй като заемодателят очаква изплащане. Заемите могат да бъдат получени чрез банки, кредитни съюзи и онлайн услуги за равностойно кредитиране.

Защо се нуждаете от заем?

Вземането на пари назаем е чудесен начин да стартирате бизнеса си, да финансирате образованието си или да си купите къща. Но преди да кандидатствате за заем, трябва да се запитате защо имате нужда от него. По този начин ще знаете за какво искате да използвате парите и как ще можете да ги изплатите. Една от най-големите грешки, които хората правят, когато кандидатстват за заем, е, че нямат ясна представа за какво го искат. Разбираемо е, че може да сте развълнувани от възможността да получите достъп до пари, но ако не можете ясно да обясните какво искате да направите с тях, няма да имате добри шансове да получите заем.

Лихва по заем

Лихва по заема е сумата, която заемодателят начислява за това, че ви дава назаем парите си. Размерът на лихвата, която плащате, се определя от редица фактори, включително кредитната ви история, размера и продължителността на заема, както и финансовото ви състояние. За да получите заем с ниска лихва, трябва да имате добра кредитна история. Това може да се постигне, като плащате сметките си навреме и поддържате висок размер на паричния поток. Преди да кандидатствате за заем, трябва да се опитате да преговаряте за лихвения процент. Важно е да знаете какви са текущите лихвени проценти и как те се сравняват с тези, които ви се предлагат.

Договаряне на точки в договорите за заем

Важно е да преговаряте за някои детайли в договора за заем (като например периода на изплащане, размера на вноските и лихвените проценти). Това е така, защото кредиторите не са задължени да предлагат справедлив или разумен лихвен процент и нямат никакъв стимул да го правят. Добър съвет за водене на преговори с кредиторите е да разберете какъв е средният лихвен процент за вашия конкретен заем. След като узнаете това, можете да предложите по-нисък лихвен процент и все пак да бъде разумен.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Нови фирми за бързи кредити с лошо ЦКР

ГПР калкулатор

Договор за частен заем