Здраве и красота

Редовна грижа: Кога и колко пъти годишно трябва да посещавате зъболекар

Основното правило е да посещавате зъболекар не само при нужда, но и профилактично

Срещите със зъболекар могат да се окажат приятни – това е, когато се вслушаме в основната препоръка на специалистите. Техният апел е да се заложи на профилактиката, а не да се посещава кабинета, когато ви застигнат проблемите.

Ако се придържате към този ценен съвет, то със сигурност останалите процедури ще ви се сторят далеч по-леки, а на излизане ще си тръгвате удовлетворени и с усмивка. 

Денталната медицина е достатъчно напреднала, за да съумее да ви подпомогне в точния момент. От вас се изисква единствено да се намирате на правилното място и в правилното време. Не отлагайте, независимо дали подбудите ви са свързани със страх, придобит в ранното детство, или от други притеснения, свързани със състоянието на зъбите ви.

При всички случаи, ако е налице дискомфорт, или се е стигнало до счупена пломба и дори болка, запазването на час изисква спешни мерки от ваша страна. Преди да са надвиснали подобни последствия, бъдете доволни, че не сте установили някакви явни симптоми, като това не е знак да неглижирате профилактичния преглед при стоматолог.

Ако вече се намирате там, че се налага лечение в последния момент, процесът по възстановяване може да е доста по-сложен, а цената много по-висока.

Честота на посещенията при зъболекар

Комуникацията с вашия зъболекар е ключова, което означава, че той винаги ще ви дава насоки кога е необходимо да го посетите отново. Той познава отблизо потребностите на зъбите и венците ви.

Разбира се, има и стандартна схема, според която е добре да сядате на стола два пъти в годината. За хората с пародонтални заболявания или специфични медицински казуси срокът е различен – редно е те да ходят на преглед на всеки три месеца.

  Ето как да се справим със сухите и уморени очи

Последното се отнася с пълна сила и за децата. При тях редовните срещи с детски стоматолог имат влияние и върху психическата им нагласа, да свикнат и да възприемат без тревога грижата за собственото си здраве.

При всяка възможност ходете на зъболекар заедно с децата си. Нека и те да вземат пример от вас, да имат спокойствието, че постоянната грижа е необходима през целия живот, а превенцията е определяща за цялостното състояние. 

Денталните специалисти са на мнение, че посещенията на децата трябва да започнат с появата на първия им зъб. 

Зъбният камък е належащо да се отстранява поне веднъж годишно, което ще ви осигури допълнително спокойствие за оралния статус на зъбите и венците ви.

С премахването му обаче няма как да постигнете максимален блясък и светъл тон на зъбите си, освен ако не проучете възможностите да се подложите на процедура за избелване.

За повечето оцветявания не представлява проблем да се повлияят от професионалната терапия в кабинет.

Обичайно противопоказания за избелване на зъбите не съществуват, но отново преди да вложите време и средства върху естетическата визия, трябва да излекувате кариесите си, ако такива вече са налични.

Самото почистване на зъбен камък предхожда избелването. Каква ще бъде степента на ефекта, зависи от стриктното спазване на конкретните препоръки и ограничения, които ще посочи като важни денталният специалист. 

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Най-хубавите дамски парфюми за 2023 – топ 3 аромата

Защо да изберете специализиран естетичен център за лазерна епилация

3 диети, които да пробвате преди следващото лято