Кредити

Рефинансиране на потребителски кредити

Кога рефинансиране на потребителски кредити ще бъде полезно за нас?

Хората, които са теглили потребителски кредити преди няколко години, имат всички основания да искат рефинансиране. Дори тези, които не са в толкова лошо финансово положение, може да се изкушат отсега нататък да търсят по-добра сделка, особено след като банките започнаха доброволно да се отказват от таксите за предплащане.

Например небанковите финансови институции дори не начисляват такава такса за предсрочно погасяване на бърз заем. Рефинансирането е печеливш и ефективен ход, особено ако се разгледа внимателно предварително и се отчетат подробно всички плюсове и минуси.

Какво е рефинансиране на потребителски кредити?

Рефинансирането  включва замяна на неизплатен заем със съответните лихви и такси с по-изгоден. Когато искаме да рефинансираме заем, явно търсим по-евтин вариант и първото нещо, което гледаме, е лихвата.

При рефинансиране на няколко заема, те се обединяват в един към един заемодател и с една дата на падеж. Това спестява на хората много стрес и пътуване.

Какви разходи да очаквате?

С всички свои предимства, рефинансирането на потребителски заем има и някои негативни аспекти, като допълнителните разходи, които трябва да се вземат предвид.

Преди предоставяне на рефинансиране е необходимо да се изпрати заявление за рефинансиране до банката или компанията. Може да се изпрати безплатно или срещу заплащане, което може да ви коства определена такса.

В миналото се удържаше и такса за предсрочно погасяване, която също не беше за пренебрегване. Добрата новина обаче е, че европейските правила изискват от банковите и небанковите компании да премахнат таксите за предсрочно погасяване на всички необезпечени заеми до 75 000 евро, какъвто е случаят с потребителският заем.

В България тази такса беше отменена, включително за бързи онлайн заеми с гаранции за недвижими имоти и ипотеки.

След това идва  анализът на кредитното досие в ЦКР, който също носи допълнителни разходи.

В момента на реалното рефинансиране клиентът трябва да заплати комисионна за отпускане на  кредит, която също трябва да покрие.

В заключение, всички тези изброени стъпки изискват време и пари. Много специалисти не препоръчват рефинансиране, освен ако не облекчи значително лихвите на кредитополучателя.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Превод на пари от кредитна карта

Как да взема кредит от европейска банка

Кредит за военнослужещи