Актуално Акценти

Скандално! Полицията в Ротердам откри огън, докато протестът срещу Covid се превръща в насилие

Трима души бяха лекувани в болница в Ротердам в събота, след като бяха сериозно ранени, когато полицията стреля по време на демонстрация срещу ограниченията на Covid-19.

В това, което кметът на холандския град описа като „оргия на насилие“, тълпи от няколкостотин бунтовници запалиха коли, запалиха фойерверки и хвърляха камъни по полицията по време на протестите в петък вечерта. Полицията реагира с предупредителни изстрели и водни оръдия.

Полицията съобщи в събота, че са арестувани 51 души, около половината от които са под 18 години.

„Трима бунтовници бяха ранени, когато бяха ударени от куршуми, те остават в болница“, добави полицията в актуализация, след като по-рано съобщи за двама ранени.

Кметът Ахмед Абуталеб каза пред репортери в ранните часове на събота сутринта, че „в редица случаи полицията е смятала за необходимо да извади оръжията си, за да се защити“, докато бунтовниците вилнееха из търговския квартал, запалвайки пожари и хвърляйки камъни и фойерверки при офицери.

„Те стреляха по протестиращи. Хората бяха ранени“, каза Абуталеб.

Снимки в холандски медии показват, че поне една полицейска кола е запалена, а друга с велосипед е разбита през предното стъкло. Полицията съобщи, че градските власти са затворили централната жп гара на града.

Полицията за безредици и използването на водни оръдия потушиха вълненията след полунощ.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Еднодозова ваксина COVID-19

Как да ползваме оперативен лизинг

Как да изтрия страница във фейсбук