За дома

Съвети за почистване и поддръжка на различни видове мебели

Поддържането на мебелите в добро състояние изисква познания за това как да се грижим за различните материали, от които те са направени. В зависимост от материала, техниките и препаратите за почистване могат да варират значително, споделят експертно мнение от екипа на Mebelmag.bg. В тази статия ще разгледаме някои от най-ефективните методи за поддръжка и почистване на различните видове обзавеждане. 

Почистване и поддръжка на мека мебел

Дивани, фотьойли и други видове обзавеждане с тапицерия обикновено са с външно покритие от плат или кожа. Затова те трябва да се почистват особено внимателно.

За мебели от плат:

  1. Редовно минавайте мебелите с прахосмукачка с подходящата приставка, за да премахнете праха и мръсотията.
  2. За по-сериозни петна използвайте специални почистващи препарати за текстил или домашни средства като смес от сода бикарбонат и вода. Изпробвайте върху малка и незабележима област, преди да се заемете с пълното почистване.

За мебели от кожа:

  1. Често ги забърсвайте с мека, влажна кърпа и специализирани препарати за грижа за мебели от кожа, за да остане материята еластична, чиста и да не се напуква.
  2. Избягвайте агресивни вещества, тъй като може да увредят повърхността.

Почистване на ПДЧ

Мебелите от ПДЧ (плоскости от дървесни частици) са популярен и икономичен вариант за мебелировка, но трябва да се почистват внимателно. В противен случай покритието се поврежда. За целта:

  1. Използвайте мека кърпа или гъба, навлажнена с вода или лек почистващ препарат.
  2. Избягвайте абразивни материали или твърде много вода, тъй като ПДЧ-то може да набъбне.
  3. След почистването избършете със суха кърпа.
  4. За защита на повърхностите може да използвате специализирани восъци или полирпасти за ПДЧ, които помагат за запазване на цвета и предотвратяват надраскване.
  Как да си засека тока?

Почистване на гланцови покрития

Повърхностите с гланц придават модерен вид на мебелите, но по тях редовно остават отпечатъци от пръсти или се образуват надрасквания. За да ги почистите правилно:

  1. Използвайте микрофибърна кърпа и специални средства за гланцови повърхности или разтвор с вода с малко количество препарат за почистване на стъкла.
  2. Избягвайте да чистите със силни активни съставки, груби гъби или други материи, тъй като те оставят драскотини.

Редовното и правилно почистване удължава живота на мебелите и запазва техния отличен външен вид за възможно най-дълго време. Избирайте подходящи продукти и техники, които да ви помогнат с грижата за дома, уюта и чистотата.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Защо трябва да имаме вана в банята

Какво да търсите при избора на спално бельо

Картините у дома – начин да изразите себе си