Култура

10 ФЕВРУАРИ ИМЕН ДЕН

На 10 февруари Имен ден празнува Харалампий. Имен ден празнуват още: Харалампи, Хари, Харалан, Ламби и Ламбо.

На този ден Православната църква почита Св. Харалампий Магнезийски, свещеномъченик на вярата. Бил епископ на град Магнезия, област Тесалия, днешна Гърция.

Според българската традиция от този ден нататък хората започвали да обработват земята за предстоящата година, защото започвало нейното затопляне.

Традицията в този празничен ден е да не се извършва никаква домашна работа. Разрешава се на жените да месят обреден хляб, украсен с кръст и няколко пъпки, които олицетворяват чумата, венец, като символ на здравето.

Светецът е смятан за покровител на меда и пчеларите. Носи се мед в църквата, за да бъде осветен на празнична литургия.  

Житието за Светецът ни разказва, че е бил уловен от властите, които го увещавали, да се кланя на идолите. С непоклатима решителност отказвал, да се отрече от чистата си вяра в Бога. Заради непокорството си бил подложен на страшни изтезания. Стържели тялото му с железни нокти, докато свалили кожата му, но той с търпение и мъжество понесъл това мъчително и нечовешко страдание.

Голяма част от присъстващите езичници, които станали свидетели на всичко, като видели твърдостта му и проявената Божествена сила, повярвали. Започнали да славят истината за Бога и мнозина от тях били осъдени на смърт.  Излекуван, чрез силата на Бога, Свети Харалампий призовал езичниците да узнаят истината. В крайна сметка, по нареждане на императора, епископът е бил осъден на смърт. Преди да му бъде отнет живота, той се помолил на Бог за здраве и душевно спасение на хората. Това деяние се е случило през 202 г. Светецът е бил на 113 години.

На 10 февруари почитаме също и Св. Валентина. Много малко се знае за нея, но оскъдните сведения показват, че тя е живяла през 4- ти век в околностите на град Кесария, близо до Палестина. Когато я принуждавали да принесе жертва на езически божества, тя се противопоставила и хвърлила камък върху светилището и му обърнала гръб. Скоро след това бива обезглавена.

Имен ден празнуват: Валентин, Валентина, Вальо, Валя и сродните им имена.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

ЦВЕТНИЦА ИМЕН ДЕН

СВЕТА МАРИНА ИМЕН ДЕН

19 МАРТ ИМЕН ДЕН