Култура

14 ФЕВРУАРИ ИМЕН ДЕН

Всяка година, на 14 февруари Имен ден отбелязват всички, които носят името: Валентин, Вальо, Валери, Валентина, Валя, Валерия и техните производни.

На същия ден, обаче, по стар стил се отбелязва и денят на Трифон Зарезан. Имен ден празнуват хора с името: Трифон, Трифонка, Лозан, Лозана, Лозена, Лозка, Лозенка и производните им.

Роден е през 225 г. в семейството на бедни християни в Римската империя. Когато бил едва на 17-годишна възраст, с чудодейните си сили, успял да излекува тежко болната дъщеря на император Гордиан. На този ден се извършва зарязване на лозята за изобилна и плодородна реколта.

Също на 14 февруари Православната църква отбелязва Успение на Свети Кирил Славянобългарски.  От краткото му житие, което съществува, разбираме, че  Константин Кирил Философ, е от рода на известно семейство – Лъв и Мария. Заради високо положение на бащата и богатството той е бил приет в Магнаурска школа, където Константин учил ведно с децата на византийски царе и боляри.

За Свети Валентин съществува много интересно предание. Той живял в Рим и отговарял за лекарствата, които изписвал на болните. Искал пациентите да не усещат горчивината на сиропите, затова ги смесвал с вино, мед или мляко. С вино промивал раните, а за болкоуспокояващи използвал различни билки и тревички. Въпреки, че по негово време преследвали християните, той станал свещеник. На пук на забраната, наложена от Клавдий Втори – отмяна на сватби, Свети Валентин продължавал тайно да извършва тези ритуали. Заради това нарушение, един ден римските войници нахлули в дома на Валентин, унищожили лекарствата и го арестували.

Някога, преди тази заповед, Валентин бил помолен да излекува от слепота дъщерята на затворнически пазач. Хем знаел, че това заболяване е практически нелечимо, но обещал на бащата, че ще направи всичко възможно, да излекува момиченцето му. Минало се време от началото на лечението, но зрението не се възстановявало. Обаче, бащата и момичето толкова силно вярвали, че не се съмнявали изобщо в доктора и упорито продължавали лечението.

Валентин бил предаден на съд и осъден на смъртна присъда. Знаел, че присъдата скоро ще бъде изпълнена. Той не спирал да мисли за сляпото момиче, затова написал прощално любовно писмо до нея.

Точно на 14 февруари присъдата била изпълнена. Бащата на момичето, затворническият пазач, който не успял да помогне на Валентин, предал писмото. Вътре момичето открило жълт минзухар и подпис от Валентин. Девойката обгърнала с длан цветето и чудодейната сила на любовта сътворила чудо – зрението й се възстановило. Сляпото момиче прогледнало! Силата на любовта е неизмерима и безгранична!

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Интересната история за Аврам Чальовски

ЙОАННА ИМЕН ДЕН

11 НОЕМВРИ ИМЕН ДЕН