Култура

19 МАРТ ИМЕН ДЕН

Всяка година, на 19 март, Имен ден празнуват: Дария, Дари, Дарина, Дарин, Найден. 

Светите мъченици Хрисант и Дария Римски се честват на 19 март.

Младежът Хрисант се учил и възпитавал от мъдри философи. Момчето било дарено с интелигентност, което му спомагало бързо да се учи. Веднъж Хрисант попаднал на светото Евангелие, което той прочел с интерес. Това писание подействало върху душевността му. Изпитал силно вътрешно чувство, че точно в тази книга е истината, светлината и мъдростта.  В нея за първи път прочел за вечността и безсмъртието на душата. Хрисант усилено започнал, да изучава светото Евангелие и писанията на светите апостоли. Така той разбрал, че хората не познали истината за Христос, са заблудени и живеят в мрак и тъмнина. Веднъж един християнски отшелник приел Хрисант, обяснил му истините на христовото съзнание и убедил се в искреността му, той посветил момчето в християнската вяра, чрез Светото Кръщение.

Девойката, Дария, живеела в храма на Атина.  Момичето се славело с доброто си сърце и красивото си лице. Случило се така, че тя много харесала Хрисант, но неговото сърце било пълно само с Божия любов. Той започнал да проповядва христовата вяра и на нея. Така Дария станала също християнка. След това двамата се оженили, като си дали обет един на друг, че ще служат само на Бог и няма да изпитат плътската любов.

С общи усилия двамата съпрузи построили две къщи. В къщата на Дария се приемали само жени, а в другата Хрисант  приемал само мъже.

Заради това, че разпространявали христовата вяра, те били изправени пред съда, но словата им обърнали съдията към християнството.

Научил за това, императорът се вбесил и наредил, да бъдат подложени на жестоки страдания, мъчения и пребити с камъни. Тъй като това не пречупило вътрешните им убеждения, той ги осъдил на смърт – да бъдат погребани заедно, живи под земята.

На 19 март Имен ден празнува и Найден. Някога така наричали момчетата, които били подхвърляни пред прага. Името означава „намерен”. В миналото в семействата са се раждали по много деца. Много от тези семейства били бедни. Когато не могли да се грижат за детето/децата, те били оставяни пред вратите на заможни хора или при бездетни семейства. Това се считало за Дар от Бога, затова децата били прибирани и отглеждани, от тези които ги намирали.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Как да отворим акашови записи?

ДАНИЕЛ ИМЕН ДЕН

11 НОЕМВРИ ИМЕН ДЕН