Култура

„Селянинът с колелото“: 3 причини филмът да се превърне във вечна класика на българското кино

Селянинът с колелото“ съчетава в себе си драма и комедия, дело на култовия режисьор от Враца Людмил Кирков, по сценарий на Георги Мишев. Накратко, сюжетът се върти около Йордан – селянин, който вече живее и работи в града.

Единствено в почивните си дни той се връща в родното си село. И така, настъпил педалите на велосипеда, той се оказва разкъсван между града и селото. В селото е разпределена младата фармацевтка Маглена, която живее под наем в неговата къща. За да бъдат заедно, Йордан предприема действия за преместването на цех от завода в селото, но никой не иска да го последва в същата посока. Постепенно той осъзнава, че времето безвъзвратно е отминало, а той се носи над земята, възседнал своето колело.

В ролята му е Георги Георгиев – Гец, съумял да извае брилянтно образа на гражданина със селска душа, разкривайки наяве до най-интимните детайли народопсихологията на българина.

Именно това е една от първите причини филмът да се запише във вечната история на родното кино, тъй като участието на Гец се превръща в емблема на цялата кариера на обичания актьор. И за самия него присъствието му на екран в лентата е особено ценно, тъй като за първи път му се предоставя възможност да излезе от обичайното си амплоа на славен и романтичен герой.

Обаятелен, стабилен, талантлив и умен – Георгиев е сбор от тези качества, както го описва Георги Мишев. Може да гледате класическият български игрален филм Селянинът с колелото на платформата 7arts.bg

Врачанският балкан – любимият терен на кинорежисьорите

Това е не просто мечтаната посока за запалените по алпинизма. В магическия балкан на Врачанския регион са снимани ключовите филми в историята на седмото изкуство у нас. Той безспорно е любим терен на кинорежисьорите.  

През 1974 г. и Людмил Кирков се запътва натам, където в село Йоглав, родно за сценариста Мишев, идва да сътвори с екипа си сцените между Йордан и Маглена, младата фармацевтка, в която селянинът се влюбва.

От тези бурни за българското кино години във Врачанския балкан са заснети още „Не си отивай“, „Момчето си отива“, „Един миг свобода“, „Царска пиеса“.

Селянинът с колелото“ се записва в историята и заради великия Георги Русев, за който малки роли не съществуват, а уменията му превръщат всеки образ в неповторим екземпляр.

Репликата на героя му Дочо Булгуров се помни и споменава до днес: „Прасета не може, а кучета и котки може!“. Той, един обикновен жител, се оплаква на висок тон от властите в бели престилки, представители на ветеринарните служби, които се опитват да му забранят да си гледа прасета в градски условия.В крайна сметка обобщава философски, че той „има пари да плати една глоба“, но Йордан му отвръща: „Законът е като зло куче, захапи ли те, не те пуща!“.      

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

11 НОЕМВРИ ИМЕН ДЕН

25 ДЕКЕМВРИ ИМЕН ДЕН

СВЕТИ МИНА ИМЕН ДЕН