Любопитно

3D принтиране на бижута

За какво се използва 3D принтирането в бижутерийния занаят?

Най-често се използва за отпечатване на детайлни модели и калъпи, от които по-късно да се изработят оригиналните бижута. Тази техника замества два трудоемки и времетрайни етапа от направата на едно бижу – ръчната изработка и леенето на восък.

3D принтирането е много по-бърз метод на производство на моделите от конвенционалните техники. За разлика от ръчната изработка и леенето на восък, които изискват технически познания и умения, 3D принтирането е улеснено и интуитивно. Единствено се изработва 3D модел, подготвен в CAD софтуер, експортира се във файл, четим от принтера и 3D принтерът го принтира с автоматично зададени настройки.

Вече съществуват на пазара и принтери, които са проектирани и за директно производство на крайни серии бижута от благородни метали като злато, никел, мед, сребро.

Благодарение на 3D принтирането създаването на нови и сложни дизайни е опростено и отваря възможности за геометрии, които преди не са били възможни за производство със CNC машини, а само с ръчна изработка, което обаче отнема понякога седмици на бижутера.

Днес 3D принтирането позволява направата на множество модели бижута наведнъж и то в много кратко време.

Бижутерите, които са се запознали вече с 3D принтирането като технология успяват да постигнат много гъвкав работен процес. Не са малко дизайнерите бижутери по света, чиито модели са изготвяни първоначално чрез 3D принтиране, спестявайки време и усъвършенствайки оптимално модела. По-долу ще видите пръстен, показан ни от B2N, създаден от световно признатият дизайнер на бижута, Тарик Риаз, чието производство не би било същото без помощта на стереолитографските принтери на Formlabs. Безспорно има редица ползи от 3D принтирането в бижутерията. Нека да видим кои са основните.

Ползи от 3D принтирането за бижутерите

До ден днешен много бижутерски ателиета разчитат на традиционните методи на изработка – чрез ръчна работа и отливане на восъчни калъпи. За изработката на едно бижу се отделят дни работа. С 3D принтирането това време се свежда до минути. Сами се досещате, че когато не чакате прототипа толкова дълъг период можете бързо и лесно да направите по него корекции и да го подобрите. Възможно е в много по-кратки срокове дори да започнете да го произвеждате масово. И всичко това, само защото модерните технологии подпомагат и допълват конвенционалните методи.

Освен всичко друго традиционните методи като ръчна изработка, машинна обработка (леене на восък, отливане, изгаряне, щамповане) и обработката на повърхността (галванизиране, гравиране, фрезоване, пясъкоструене, и др.) може да излязат изключително скъпи. Това на практика означава, че 3D принтирането е по-разумният вариант, особено когато става въпрос за прототипи.

  Как да извадя батерията на лаптопа?

Тези две преимущества важат за всяка една индустрия. Какво обаче е най-голямо преимущество за майсторите-бижутери. Няма да излъжем, ако кажем, че хората на изкуството виждат света по различен начин. Те обичат да съчетават форми, материали и да развалят традиционни конструкции, само за да преоткрият функционалността на новите дизайни. Това е и причината 3D принтирането толкова бързо да набира скорост, именно защото предоставя огромна свобода пред хората на изкуството. Чрез него могат да се постигнат най-разнообразни форми и комплекси от форми, които със старите техники биха било невъзможно. За това естествено допринасят и двете 3D технологии, които най-често се използват в бижутерията.

Кои са техниките за 3D принтиране в бижутерията?

SLA (stereolithography)

Стереолитографията е технология, която произвежда страхотно изглеждащи модели с безупречно качество на повърхностите за нула време. SLA дава свободата да отпечатвате 3D части с дължина до няколко метра в една конструкция. Най-често се използва за създаването на прототипи, за създаването на гладки повърхности и фини детайли и за прототипи за функционално тестване. Ако се нуждаете от малко на брой бижута, но част от серийно производство, то със сигурност SLA технологията ще ви свърши работа.

При SLA минималната дебелина на стената е 1-3 мм. Бижутерската восъчна смола е подходяща за изработка на отливки и калъпи. Принтерите, които ще ви помогнат да изработите качествени бижута с множество детайли са Form3+, Form 3B+ и широкоформатен SLA 3D принтер Form 3L на марка Formlabs. Всичките тях ще ги откриете в B2N, заедно с консумативите и восъчните смоли, които ще са ви необходими за процеса на принтиране.

SLS (selective laser sintering)

Селективното лазерно синтероване (SLS) е мощна технология за адитивно производство. Може да се използва за производство на сложни, издръжливи, здрави и напълно функционални части. Това е една от най-популярните технологии както за бързо създаване на прототипи, така и за серийно производство на малки партиди („бързо производство“).  Това е и технологията, използвана за производство на бижута и часовници от големите бижутерски къщи.

За разлика от повечето други технологии за 3D принтиране, лазерното синтероване не изисква никакви поддържащи структури, така че не налага никакви ограничения върху дизайна. Това е технология, която не изисква и инструментална екипировка и помощни инструменти, което прави изработката чиста и лесна. Принтерите, които най-често се използват в бижутерството с SLS технология са принтерите на EOS и Formalabs Fuse 1 и можете също да го откриете в B2N, които го предлагат в комплект с почиставаща станция Fuse Sift.


Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

СИМОНА ИМЕН ДЕН

Как да си направим маска за лице в домашни условия

Илиян взриви мрежата с нови скандални записи между него и Джулиана Гани