Обучение и курсове

5 важни съвета за по-добро представяне на тенис на маса

Прочети тази статия, за да научиш как да подобриш представянето си на тенис масата.

Кои са основните качества, които играчите на тенис на маса трябва да притежават?

За да подобриш уменията си в тениса на маса е нужен ежедневен, упорит и съзнателен труд. Колкото повече работиш на тренировка и изискваш повече и повече от себе си, толкова по-добре ще се представяш на състезанията. Така че, ако трябва да го сведем до една дума тя би била : УПОРИТОСТ . Упоритост в тренировъчния процес, упоритост на състезания, упоритост тогава, когато нещата не се получават по начина, по който сме си ги предствяли. Упоритостта е най-ключовото нещо, но разбира се това качество трябва да се комбинира и  с талант, умение да се концентрираш, спортна интелигентност и доза хитрост и адаптивност. Но дори преди всичко в един толкова сложен технически скорт като тенис на маса без упоритост и постоянство, няма как да постигнем резултати.

5 съвета за игра на тенис на маса

Прочетете нашия кратък списък от съвети, които ще ви помогнат да се предствяте по-добре на тенис масата. Като се започне от детайлна планировка на тренировките, премине се през високоскоростен анализ на опонента по време на мач и селекция на правилната ракета, подходяща игра и трупане на опит в турнири и се завърши със спазване на хранителен режим. Тези съвети ще ви помогнат да приоритизирате най-важните неща, за да постигнете резултати.

1. Планирайте тренировките си

В живота както и  в тениса на маса, ако нямаме хоризонт към който да се стремим, то в най-честия случай не стигаме никъде. Ето защо е важно добре да планираме тренировъчния процес по тенис на маса. Добре е да тренираме всеки ден, но ако това е невъзможно, трябва да се стремим да го правим поне три пъти седмично, като тренировките да продължават поне час и половина два. По време на самата тренировка трябва да отделим време за обща загрявка на тялото, след което да правим елементи и едва накрая на тренировката може да се играят точки. Също така е много важно да отделяме време за тренировка на сервис.

2. Използвайте слабостите на опонента

За да можем да се възползваме от слабостите на опонента в състезателна среда, трябва да можем да правим анализ на ситуацията. А какво всъщност означава това? Това е може би най-творческия процес по време на мача – а именно да си задаваме въпроси и да намираме верните отговори. Това изглежда лесно, но само привидно, всъщност е много труден процес. Защото. Когато играем среща по тенис на маса сме подложени на голяма доза напрежение. Въпреки това трябва да се стремим да си задаваме въпроси като : “Какво затруднява моя опонент?”; “Кой сервиз или комбинация го дебалансира ” ; “Кое в моята игра е трудно за отиграване от моя опонент?” . Ако задаваш тези въпроси постоянно, рано или късно нещата ще се получат и ще започнем да намерим слабостите на нашите опоненти.

3. Изберете подходяща екипировка

От изключително голямо значение е ракетата, с която играем е да е съобразена с твоя стил на игра и техническите ти умения. По този въпрос можеш да се обърнеш към треньора, с когото тренираш или към екипа на TT-STORE.  

4. Участвайте в турнири

Участието в турнири по тенис на маса е голямо значение. Не случайно големите треньори в тениса на маса казват, че един правилно изигран турнир е заместител на цял месец тренировки в залата. Колкото повече турнири имаш, толкова повече опит ще натрупаш и напрежението на плещите ти ще е по-малко.

5. Спазвайте добър хранителен режим

За всеки е известна максимата, че ние сме това, което ядем. Ако искаш да имаш по-добро представяне в тениса на маса е важно да следиш какво и колко ядеш. Редно е да опознаеш тялото си и да знаеш колко и какво трябва да закусваш преди и по време на състезание.

Допълнителни съвети към професионалните играчи

Умението да се справяш с напрежението в тениса на маса е от огромно значение. Именно умението да си хладнокръвен и да владееш себе си носи неминуемо предимство в играта. Този стрес се проявява при различните хора по различен начин. Едни застиват и се вцепеняват, други пък имат свръх емоционална реакция – ядосват се и прегарят в тази емоция. 

         В обобщение най-важния съвет е да наблюдаваме себе си и да определим, кои са методи, които ни помагат да се освободим от напрежението. Тази задача не е никак лесна, но ако успеем да го направим в тениса на маса, ще успеем да го приложим и в безброй ситуации в живота.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Ани Владимирова цена на час

Правилният избор на играчките според професионалните психолози

Последни новини от сайта на цска