Култура

5 ДЕКЕМВРИ ИМЕН ДЕН

На 5 декември, всяка година, Имен ден празнуват всички, назовани с имената: Сава, Савка, Светослав, Светослава, Слава, Славей, Славейка, Славейко, Слави, Славка, Славчо, Станислав, Станислава, Събка, Съби, Елисавета.

Според българските народни вярвания и представи, Сава е жена – светица, сестра на Варвара и Никола. В някои части на България от поколения се предава изразът: „Варвара заварява болестите, а Сава ги разсява“.

На този празник традицията повелява и забранява на жените да пипат, каквито и да са остри предмети, за да се предпазят от зло. В други райони се празнува Савинден, в който ден се почитат мъртвите. За целта жените приготвят варено жито и го раздават на гробището.

Съществува обичай, който е свързан с булките имащи проблеми със зачеването. За това в този ден стават по тъмно и пресяват брашно през ново сито, като е задължително ситото да бъде обърнато наопаки. Поверието гласи, че след като раздаде омесения от това брашно и опечен хляб на кръстопът, жената ще се сдобие с рожба.

На 5 декември църквата почита паметта и на Св. Сава Освещени.

Свети Сава е роден в областта Кападокия през ІV век в семейството на заможни родители. Едва навършил  18 години и се отделил да живее в манастир. Там се е образовал.

По време на път за Александрия, той срещнал своите родителите, които искали да го откъснат от живота в отречения. Но неговата воля и желание да служи предано на Бога били толкова силни, че те се отказали, да го увещават. В последствие, след като посветил няколко години в монашески живот, се отдал на още по-големи отречения. Така се установил да живее в една пещера и там прекарвал дни и нощи в молитва и труд.
Един ден, след като много дълго се молил Сава заспал. В сънят му се явил ангел небесен, който му посочил пещера. Веднага щом се събудил, той се отправил към посоченото му в съня място, намерил пещерата и заживял в нея. Хранел се изключително оскъдно, с корени и растения, които намирал около мястото си на пребиваване. Така дните му преминавали в непрестанно молене и строго въздържание. Постигнал пълно владение върху сетивата си.

В 533 година, на 94 години неговата душа, тихо и спокойно напуска земното му тяло.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

МАРТИН ИМЕН ДЕН

КРИСТИЯНА ИМЕН ДЕН

КРЪСТОВДЕН ИМЕН ДЕН