Култура

6 ЯНУАРИ ИМЕН ДЕН

Всяка година на 6 януари имен ден празнуват:

Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Данка, Боян, Бояна, Богдан, Богдана, Божидар, Божидара и техните производни.

Това е един от най-големите християнски празници. Наречен е Йордановден или Богоявление.  На този ден Йоан покръства Исус Христос, във водите на река Йордан. Богоявление е, защото се е случило нещо невероятно, което хората видели с очите си, християнското триединство, Светата Троица – Отец, Дух и Син. От Библейските писания знаем, че когато Исус е влязъл във водите на река Йордан, се случило невиждано явление – небесата се отворили, отгоре блеснала светлина, а  Духът Божий, същински като гълъб слязъл върху кръщаващия се Исус.

Поверията гласят, че до този ден дните са опасни, защото по земята бродят караконджули и демони. След кръщаването на водата светът става безопасно място за живеене. Празникът се нарича с няколко имена, в зависимост от областта на живеене в страната. Някои от имената на празника са Кръстовден, Водици, Водокръщи и други. Вярва се, че всеки, който иска да бъде здрав през следващата година, трябва да се окъпе или измие в реката.

Тези ритуални измивания по Богоявление, са причина за традиционното поливане и мокрене на именяци, без значение какъв празник от годината е.

Още една прекрасна българска традиция е, че на Йордановден навсякъде, където има река или друг източник на вода, се извършва ритуалното хвърляне на кръста от местната църква. След като хвърленият във водата кръст бъде изваден, се отслужва тържествена литургия, наречена Велик водосвет. Светената вода в храма се обновява и всеки мирянин може да си вземе за вкъщи от нея. Новоосветената вода пази от болести и пречиства душата.

По традиция на Богоявление се месят три хляба, като за замесването им се ползва останало количество от старата светена вода. Единият хляб е за дома, следващият е за гостите и последният се оставя пред къщата с бъклица вино за минувачите.

В навечерието на Йордановден е последната, така наречена кадена вечер, която задължително е постна.

На трапезата се слага: питасвинскосарми, пълнени чушки, кисело зелебоб, вино. Младите майки, жени родили съвсем наскоро, месят кравайчета, които се раздават на близки и комшии за здраве на новороденото.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

„Селянинът с колелото“: 3 причини филмът да се превърне във вечна класика на българското кино

Как да отворим акашови записи?

Надписа – „Българино, чуй зова на Бялото море, ненапразно то те зове“