Здраве и красота

Kак да спадане оток на коляно

Подуването на коляното е знак, че има проблем в коляното. Това може да бъде реакцията на организма към увреждане на част от коляното, нараняване при прекомернo натоварване или симптом на основно заболяване или състояние. Подуването на коляното се случва, когато течността се събира в или около ставата на коляното.

Междувременно ето няколко начина за бързо лечение на подуване на коляното у дома.

Пълноценна почивка

Първата стъпка е да не натоварвате коляното известно време. Избягвайте спорт и други дейности с натоварване в продължение на 24 часа или повече, за да дадете на коляното си почивка и възможност да се излекува.

Все пак е добре да изпънете леко коляното и да го свивате няколко пъти на ден. Това ще помогне на коляното да поддържа диапазон на движение.

Лед

Слагайте лед върху коляното за 15 до 20 минути на всеки два до четири часа през първите два до три дни след нараняване на коляното. Това ще помогне за контролиране на болката и намаляване на отока. Не забравяйте да използвате кърпа между пакета с лед и кожата си, за да избегнете увреждане на кожата си.

Компресирайте

Увийте плътно еластична превръзка или ръкав около коляното си, за да предотвратите влошаване на състоянието. Внимавайте да не го завиете твърде плътно, което може да причини подуване на подбедрицата и стъпалото.

  Лимфен дренаж на крака – процедура за здраве и слаба фигура  

Вдигнете крака високо

Седнете или легнете с повдигнат крак, докато държите лед на коляното си. Поставете крака си върху повдигнат стол или възглавници, за да намалите притока на кръв към засегнатото коляно. Това помага за намаляване на възпалението.

Уверете се, че кракът ви е повдигнат над нивото на сърцето. Това е последната стъпка в популярния метод RICE, който означава почивка, лед, компресия и надморска височина.

Вземете противовъзпалителни лекарства

Лекарствата без рецепта могат да помогнат при болки в коляното . Болкоуспокояващи като ацетаминофен (Tylenol) и ибупрофен (Advil, Motrin) са лесно достъпни опции в магазините за хранителни стоки и магазини, както и онлайн.

Докато ацетаминофенът е само болкоуспокояващо, ибупрофен, аспирин и напроксен (Aleve) също са противовъзпалителни. Тези лекарства принадлежат към клас, известен като нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) . Добре е да използвате противовъзпалително болкоуспокояващо, за да облекчите подуването на коляното.

В случаите, когато е необходима медицинска намеса, лекарят може да Ви предпише обезболяващо с рецепта или перорален кортикостероид, като преднизон. Има и стероиди, които могат да се инжектират директно в колянната става. Те ще помогнат за намаляване на възпалението.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Как да си набавим витамин в12

Как да премахнем херпес

Какви са особеностите при покупка на лекарства онлайн