Здраве и красота

Кога се мери кръвна захар

кога се мери кръвна захар

Искате ли да знаете кога се мери кръвната захар?

Най-добре е да изследвате кръвната захар няколко пъти на ден в продължение на два или три дни в седмицата. По този начин пациентът се научава да коригира схемата на лечение и да контролира кръвната захар. 

Въпреки това, броят пъти за измерване на кръвната захар може да варира в зависимост от лицето, тъй като глюкозата на пациент с диабет тип 1 не се проверява толкова често, колкото на човек с диабет тип 2, който също използва инсулин. Затова е най-добре да следвате инструкциите на здравния специалист. 

Тестът за кръвна захар измерва нивата на глюкоза в кръвта. Глюкозата е вид захар. Това е основният източник на енергия за тялото. Хормон, наречен инсулин, помага на глюкозата да премине от кръвта в клетките .

кога се мери кръвна захар

Но какво е глюкоза?

Твърде много или твърде малко глюкоза в кръвта може да е признак на сериозен  медицински проблем. Високите нива на кръвната захар ( хипергликемия ) може да са признак на диабет , заболяване, което може да причини сериозни дългосрочни здравословни проблеми .

  Как да се грижим за кожата си през лятото?

Високите нива на кръвната захар могат да бъдат причинени и от други състояния, които засягат инсулина или нивата на кръвната захар, като проблеми с панкреаса и надбъбречните жлези .

Ниските нива на кръвната захар ( хипогликемия ) са често срещани при хора с диабет тип 1 и диабет тип 2, които приемат определени лекарства за диабет. Някои състояния, като чернодробно заболяване , могат да причинят ниска кръвна захар при хора без диабет, но това е рядко. Без лечение силно ниската кръвна захар може да причини сериозни здравословни проблеми, включително гърчове и увреждане на мозъка.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Какво да се пие при магнитни бури

Kак да облекчим болки в очите

Kак да свалим кръвното