Акценти

Колко са заразените днес

Kолко са заразените днес и текуща ситуация на коронавирус (COVID-19)!

  • брой местно придобити, придобити в чужбина и разследвани дела през последните 24 часа
  • текущ брой активни случаи, хоспитализирани случаи и тестове, проведени през последните 24 часа.
  • Забележка: Броят на активните случаи е приблизителен, тъй като държавите и териториите се различават по начина, по който събират тези данни!

СТАТИСТИКА ВИЖТЕ ТУК: https://en.wikipedia.org/wiki/COVID-19_pandemic_by_country_and_territory

Често задавани въпроси

COVID-19 причинен ли е от вирус или от бактерии?

Вирусът, който причинява COVID-19, е в семейство вируси, наречени Coronaviridae. Антибиотиците не действат срещу вируси. Някои хора, които се разболяват от COVID-19, също могат да развият бактериална инфекция като усложнение. В този случай антибиотиците могат да бъдат препоръчани от доставчик на здравни грижи.

Понастоящем няма лицензирани лекарства за лечение на COVID-19. Ако имате симптоми, обадете се на вашия доставчик на здравни грижи или гореща линия за COVID-19 за помощ.

Може ли коронавирусната болест да се разпространи чрез изпражненията?

Има някои доказателства, че вирусът COVID-19 може да доведе до чревна инфекция и да присъства във фекалиите. Приблизително 2-10% от случаите на потвърдена болест на COVID-19 се проявяват с диария (2-4) и две проучвания откриват фрагменти на вирусна РНК на COVID-19 във фекалната материя на пациенти с COVID-19 (5,6).

Към днешна дата обаче само едно проучване е култивирало вируса COVID-19 от един образец на изпражненията (7). Няма съобщения за фекално-орално предаване на вируса COVID-19.

Може ли COVID-19 да оцелее в питейна вода?

Понастоящем няма доказателства за оцеляването на вируса COVID-19 в питейна вода или канализация

От колко време съществуват коронавирусите?

Смята се, че най-новият общ прародител (MRCA) от всички коронавируси е съществувал още преди 8000 г. пр. Н. Е., Въпреки че някои модели поставят общия прародител още 55 милиона години или повече, което предполага дългосрочна коеволюция с видове прилепи и птици.

Мога ли да получа коронавирусна болест от плуване в плувен басейн?

Плуването в добре поддържан, правилно хлориран басейн е безопасно. Препоръчително е обаче да стоите далеч от всички места с много хора, включително препълнени басейни. Спазвайте 1 метър разстояние от хора, които кихат или кашлят дори в зона за плуване.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

ТАКСИТЕ ЗА НАЙЛОНОВИ ТОРБИЧКИ РАБОТЯТ

Войната в Украйна разтърсва акциите

Великобритания ще даде още хиляди ракети на Украйна на фона на руската инвазия