Кредити

Спешни заеми: възможни опции и как да изберете правилния

Развитието на кредитния пазар и предлагането на нови кредитни продукти позволи достъпа на потребителите до спешни кредити, които да задоволят потребностите им от незабавен, бърз, лесен източник на финансови средства на заем. Това стана възможно и благодарение на развитието на технологиите и подема на Интернет, дигитализирането на финансовите институции и иновативните кредитни продукти, които се появиха на пазара – онлайн кредитите.

Почти няма човек, който да не е изпитал финансово затруднение в даден момент от живота си. Заемът от семейството или от приятелите не е винаги опция, тъй като съществува реална опасност те да не разполагат със средства, които да предоставят на заем, или при заем, върнат със закъснение, това да доведе до влошени взаимоотношения. За щастие, фирмите за бързи кредити разрешиха проблема, като първи стартираха отпускането на спешни заеми изцяло онлайн, бързо, по опростена процедура и без да е необходимо посещение на офис или клон на финансовата институция.

Кои кредити са подходящи при спешна нужда от финансови средства?

Потребителските банкови кредити са неособено удачен избор при спешна нужда от финансови средства, тъй като банковите финансови институции обикновено изискват от потребителите присъствието им в банков клон, предоставяне на множество документи, сред които и трудов договор, а за кредитите за по-големи суми – и посочване на поръчител. Осигуряването на поръчител е предизвикателство за повечето потребители, тъй като не е лесно да се намери човек с финансови възможности, чисто кредитно досие, който е съгласен да стане солидарен длъжник.

За разлика от тях в повечето случаи фирмите за бързи кредити не отправят подобни изисквания към клиентите си. Те отпускат по-малки суми за по-кратък период, но средствата обикновено са напълно достатъчни за покриване на нуждите от спешен заем на потребителите – за спешен ремонт, закупуване на нов уред, заплащане на битови сметки или наем, средства на заем до заплата. Кредитните продукти на фирмите за бързи кредити се отпускат изцяло онлайн, като за кандидатстване е необходима само лична карта и достъп до Интернет. Условията са ясни и прозрачни, налична е преддоговорна информация, както и калкулатор за проверка каква ще бъде месечната такса при различни суми и срок на договора. Всичко това позволява на потребителя да направи най-добрия избор и да изтегли кредит, подходящ за нуждите, възможностите, бюджета и финансовото му състояние, кандидатствайки онлайн и получавайки отговор на молбата си за кредит в рамките на минути.

Бързите кредити са и единствено решение за хора, които не могат да представят документ за доходите си – тоест не работят на трудов договор, а получават доходи от друга дейност като рента, наем и т.н. Небанковите финансови институции отпускат спешни кредити без доходи да бъдат доказани. Това обаче съвсем не означа, че потребителят не следва да прецени внимателно своите финансови възможности и да избере кредит, който може да си позволи и чиято месечна вноска няма да затрудни чувствително бюджета му, лишавайки го от средства за основни нужди.

Защо трябва да внимаваме и при спешните кредити?

  • Първо, потребителите следва да бъдат внимателни от коя институция заемат средства. Тя трябва да е надлежно регистрирана, легитимна и под контрола на БНБ. Това е важно условие, за да бъдат защитени потребителските права, лични данни и средства на потребителите.
  • Друго нещо, което следва потребителите да имат предвид, е, че бързият кредит и лесният начин, по който се отпуска, далеч не означават, че потребителят може да подхожда неотговорно към договора за заем. И при този вид кредитни продукти забавените вноски или невърнатият кредит водят до лошо кредитно досие, което е непреодолимо препятствие пред потребителите и ги лишава от възможността да изтеглят нов заем в следващите 5 години.
  • Липсата на изискване от небанковите финансови институции към клиентите за работа на трудов договор и посочване на доход не означава, че потребителите следва да теглят кредит, който нямат представа как ще върнат. Преди да подадете молбата си за заем, важно е да изчислите прецизно каква сума ви е нужна, с какъв бюджет разполагате, каква месечна вноска ще може да изплащате. Тегленето на кредит на стойност по-малка от необходимата, ще ви лиши от предимствата на спешните кредити, тъй като няма да успеете да реализирате целта, за която сте взели средствата. Заемането на по-висока сума също е непрепоръчително, тъй като ще похарчите средствата за цели, които не са съществени, но ще трябва да ги върнете с лихвата.
Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Фиксирана или плаваща лихва

Кредит само с лична карта

Трябва ли да поискам заем за ремонт на къщата си?