За дома

Аварийна или планирана смяна на щрангове – причини за проблемите

Канализационната система е основно оборудване на всяка жилищна или търговска сграда, до която се доставя течаща вода. Правилната експлоатация на дренажите позволява отстраняването на цялата канализация, генерирана в съоръжението и прехвърлянето им към домашната септична яма, пречиствателна станция или канализация, към която е свързана инсталацията. Ето защо поддържането на водостоци и щрангове в изправно техническо състояние е от ключово значение.

Какви са причините за проблеми с работата ВиК системата?

Типичните канализационни инсталации се състоят от дренажи, събиращи използваната вода и нечистотии от тоалетни, мивки, както и душове и вани, както и различни устройства от мембранни филтри през бойлери до домакински уреди. Разбира се, има и щрангове, през които тя може да тече надолу под действието на гравитацията.

Но, неправилното използване на канализационната система често води до блокиране на потока. Запушванията обикновено се причиняват от образуването на мастни отлагания и хвърлянето на различни предмети в тоалетните и мивките – от пясък до пластмаса.

Проблеми с функционирането на водопроводната система могат да бъдат причинени и от механични повреди, например по време на ремонтни работи, а в случай на чугунени тръби, напреднала корозия.

Ако различните методи за отпушване не са ефективни или е възникнал теч, проблемът може да бъде решен чрез подмяна на канализационната линия. Това обаче е свързано не само с поставянето на нови тръби, но и с необходимостта от премахване на старата инсталация и смяна на щрангове.

Смяна на щрангове хоризотални – как изглежда подмяната на канализационната тръба?

Днес канализационните щрангове се изработват от PVC тръби с диаметър в зависимост от броя на присъединените изводи и количеството на отпадните води, генерирани в съоръжението. Когато няма свързани тоалетни чинии, той може да бъде 75 mm, в противен случай се използва диаметър 110 mm, а в по-големи сгради 125 mm или дори 160 mm. Смяна на щрангове може да се извърши чрез специализирана фирма, като услугата включва премахване на стари тръби и замяната им с нови.

Щранговете също трябва да бъдат оборудвани с вентилационни отвори, за да осигурят подходящ воден поток чрез изравняване на получените разлики в налягането.

Специалистите ще се погрижат за всичко, просто трябва да се свържете с тях.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Какво е “smart” кухненски остров

Интериорен дизайн и архитектура до ключ в София

Какви филтри за пречистване имат съвременните инверторни климатици