За дома

Какви филтри за пречистване имат съвременните инверторни климатици

Климатиците отдавна не са само уреди за отопление и охлаждане. Те са се превърнали в системи за пречистване на въздуха в затворени помещения, което създава благоприятна среда за работа и отдих. Това се дължи на подобрените системи за филтриране, които стават все по-ефективни.

Докато моделите от нисък клас разполагат с най-обикновени филтри, които могат да улавят прах във въздуха, то при високотехнологичните инверторни климатици от klimatici.bg се наблюдават иновативни решения по отношение на филтрацията. Те са толкова мощни, че успяват да унищожат бактерии, вируси и дори алергени, срещу които обикновените филтри нямат шанс. По този начин се намаляват здравословните проблеми, особено при хора с алергии и астма.

За да разберете какво им е специалното на системите с модерна филтрация, първо трябва да разучите какви филтри има. Ще ви помогнем, като ви разкажем малко за най-често срещаните видове и тяхното предназначение.

Прахов филтър

Това е най-базовият филтър, който се използва при абсолютно всички климатици. Разположен е под панела на уреда и представлява мрежичка, която захваща праховите частици като прахосмукачка. Работата му е да предпази топлообменника от замърсяване. Проблемът е, че улавя едри частици във въздуха, но е неспособен да унищожи по-малки такива.

Препоръчително е да се почиства веднъж на две седмици с малко вода, за да осигури по-добра работа на системата. Нередовното обслужване на климатика може да увеличи разхода на енергия и да доведе до повреди от всякакъв характер. Затова освен почистване на филтрите ви съветваме да правите и годишна профилактика на машината. Това ще ви спести много нерви и ще ви гарантира дълъг експлоатационен живот на климатика.

Фотокаталитичен филтър с титаниев апатит

Този филтър със сложно наименование успява да улови летливи вещества във въздуха като алергени, формалдехид, акари и полени. Има способността да неутрализира и премахва лошите миризми, както и да предотвратява развитието на вируси и бактерии. Неговият принцип на действие е както следва: калциевият хидроксиапатит абсорбира въздушните замърсители, а след това титаниевият оксид разлага тези вещества до въглероден оксид и вода. След това системата обдухва пречистен въздух обратно в стаята.

Йонизиращ филтър

Йонизиращите филтри унищожават замърсителите във въздуха, като го насищат с отрицателни йони. Това са частици, които осигуряват добро качество на въздуха по естествен начин. Климатиците, които имат вградени йонизатори, могат да произвеждат както йони с отрицателен заряд (аниони), така и йони с положителен заряд (катиони).

Действието е следното. Анионите във филтъра наелектризират вредните частици във въздуха, които също имат отрицателен заряд. По този начин последните се привличат по-лесно от катионите в йонизатора. В следствие на това те се натрупват във филтъра, а въздухът се пречиства.

В научните среди отдавна е известно, че отрицателните йони имат благотворно въздействие върху човешкия организъм. Те се срещат в различни концентрации на много места в природата, като най-много такива частици има в близост до водоеми и в планината. Най-малко отрицателни йони пък се срещат в градовете, тъй като там въздухът е силно замърсен. Това влияе на общото здравословно състояние, затова е необходима изкуствена йонизация, която да възвърне крехкия баланс.

Още е доказано, че йонизацията действа противоалергенно, понижава нивото на запрашеност в закрити помещения и намалява разпространението на вируси. Затова когато си избирате нов климатик за дома, уверете се, че той притежава йонизиращи филтри и няма да съжалявате.

Плазмен филтър

Това е една от най-надеждните системи за пречистване правени някога. Тя може да елиминира до 99% от вредните частици във въздуха, с които стандартните филтри са неспособни да се справят. Това включа вируси, бактерии и алергени.

Освен това плазменият филтър неутрализира неприятните миризми. Той има йонизиращ филтър, който е зареден с отрицателни йони, и електростатичен филтър с положителни йони. С негова помощ се променя зарядът на кислорода и той се превръща в озон.

Озонът е силно нестабилно вещество. Когато влезе в контакт с оксидиращо вещество, той отделя един атом кислород, който веднага се свързва с вредните частици във въздуха и ги окислява. Така се пречиства въздухът.

Наред с йонизацията, плазменият филтър е ефикасен метод за пречистване на въздуха в стаята. Предвид начина, по който работи, той не може да се повреди или развали, което го прави на практика вечен. Съветваме ви да проучите добре климатичната система, която ще вземете, за наличието на такъв филтър, тъй като той има изключително значение за качеството на въздуха в дома и офиса.

Източник: https://klimatici.bg/invertorni-klimatici-ceni/

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

 Циклене на паркет безпрахово – рекламен трик или реалност?

Как се сгъва чаршаф с ластик

Избор на сатенено спално бельо. Видове и характеристики на сатен.