За дома

Как да перем завивка със синтетичен пълнеж?

   За завивките със синтетичен пълнеж е доста лесно да се грижите като част от спалното ви бельо. Те могат да се перат в пералня. Това няма да доведе до намаляване на техните параметри, стига да следвате препоръките на производителя. Те са разположени върху етикета, пришит по една от страните на завивката и върху опаковката му.

  Не забравяйте, че що се отнася до температурата на пране, производителят дава максимално допустимата. Ако се надвиши, покритието може да се свие и пълнежът да загуби своите физикохимични свойства.

   За повечето от тези видове завивки температурата на пране е 60 ℃. Ако юрганът е силно замърсен или страда от алергия, можете да се придържате към тези насоки. Когато просто искате да го освежите, температурата може да бъде по-ниска, около 30-40 ℃ .

   Подобно е и с количеството перилен препарат. Юрган, който не е мръсен, може да се измие в половината от дозата, препоръчана от производителя. Независимо от вида на пълнежа и тапицерията, по-добре е да освежите спалното бельо с използването на леки измиващи средства, т.е. гел или течност. Прахът е по-агресивен и се измива по-трудно.

Може ли завивките да се перат в пералнята?

   Що се отнася до тези със синтетичен пълнеж, да, разбира се. Товароносимостта на барабана е от решаващо значение. Особено в случай на големи завивки за двойни легла, както и дебели с много пълнеж. В перални с натоварване под 5 кг е малко вероятно да успее. Одеялото ще трябва да се изпере в пералнята.

  Всичко, от което се нуждаете във вашата баня: Крайното ръководство

Не е необходимо пералнята да има специална програма. Просто трябва да настроите добре температурата и да измерите точното количество препарат. Топки / топчета за пране ще ви помогнат. Благодарение на тях завивката няма да загуби своята пухкавост.

Как да перем юрган в пералня – сушилня?

   Процедурата е същата като при стандартните устройства. Единственото нещо, което трябва да запомните, е ниската температура по време на сушене. Когато приключите, уверете се, че спалното бельо е изсъхнало равномерно. Ако усетите местна влага, задайте нов цикъл на сушене на вашето спално бельо, но го намалете наполовина.

   Най-общо казано, сушенето на завивката е важна стъпка. Никога не го оставяйте в барабана след измиване. Влагата е най-големият враг на завивките – независимо от вида на пълнежа. Закачете спалното бельо – за предпочитане на открито. Не го излагайте на силно слънце. Това може да повреди структурата на плата му.

Източник: Магазин – Спално Бельо БГ

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

ВиК услуги София област – защо качеството е важно?

Mивка и смесител за вашата баня

Персонализирани прозорци: Добавете индивидуалност и уникалност към вашия дом