Независимо дали търсим заместител на захарта за диабетици, безвреден заместител на захарта, безвреден заместител на захарта или друго има важно неща, които всички трябва да знаем!
Всички знаем, че захарта е вредна. За щастие има изцяло естествени заместители на рафинираната захар, които могат да добавят сладост към всяко ястие. Най-популярните варианти са фурмите и различни сушени плодове. Много готвачи предпочитат да използват пчелни продукти за подслаждане на готовите ястия. Стевията също е популярен заместител на захарта. Нека разгледаме подробно най-популярните варианти.
Пчелен мед
Пчелните продукти са напълно естествени и съдържат огромно количество хранителни вещества. Има различни видове мед. Той може лесно да замести обикновената захар, като го добавяте към бонбони, домашни торти и други храни. Трябва обаче да внимавате за високото съдържание на калории. И също така за алергичните реакции, които някои хора могат да получат от консумация на пчелни продукти.
Сушени плодове
Сушените сладки плодове са отличен заместител на рафинираната захар. Препоръчително е да се използват фурми, стафиди, манго, сини сливи. Сухите плодове се комбинират добре и с черен чай. Можете също така да готвите компоти, без да добавяте захар. Сушените плодове са чудесни за приготвяне на бонбони, бисквити и разнообразни печени изделия. Единствената особеност е прекомерното съдържание на фруктоза, което може да допринесе за увеличаване на теглото.
Стевия
Стевията е естествен подсладител, който се получава от листата на растението Stevia rebaudiana. Местното население на Южна Америка яде тези листа от векове, но този подсладител едва наскоро придоби популярност в световен мащаб.
Много хора избират стевия пред други естествени подсладители, тъй като тя има нула калории и не влияе на нивата на кръвната захар. Също така е чудесна за печене и приготвяне на ястия.
Екстрактът от стевия се произвежда в търговската мрежа от много известни компании. В състава на подсладителите той е посочен под името стевиол гликозид (стевиозид). Именно това съединение придава на листата сладък вкус, тъй като е много по-сладко от захарозата. Много малко количество стевия е необходимо за да се подсладят ястията и напитките. Например, когато печете, можете да използвате ½ чаена лъжичка стевия на прах или 1 чаена лъжичка течен екстракт вместо 1 чаша захар.