Рецепти

Заместител на захар. Какво е важно да знаем!

Независимо дали търсим заместител на захарта за диабетици, безвреден заместител на захарта, безвреден заместител на захарта или друго има важно неща, които всички трябва да знаем!

Всички знаем, че захарта е вредна. За щастие има изцяло естествени заместители на рафинираната захар, които могат да добавят сладост към всяко ястие. Най-популярните варианти са фурмите и различни сушени плодове. Много готвачи предпочитат да използват пчелни продукти за подслаждане на готовите ястия. Стевията също е популярен заместител на захарта. Нека разгледаме подробно най-популярните варианти.

Пчелен мед

Пчелните продукти са напълно естествени и съдържат огромно количество хранителни вещества. Има различни видове мед. Той може лесно да замести обикновената захар, като го добавяте към бонбони, домашни торти и други храни. Трябва обаче да внимавате за високото съдържание на калории. И също така за алергичните реакции, които някои хора могат да получат от консумация на  пчелни продукти.

Сушени плодове

Сушените сладки плодове са отличен заместител на рафинираната захар. Препоръчително е да се използват фурми, стафиди, манго, сини сливи. Сухите плодове се комбинират добре и с черен чай. Можете също така да готвите компоти, без да добавяте захар. Сушените плодове са чудесни за приготвяне на бонбони, бисквити и разнообразни печени изделия. Единствената особеност е прекомерното съдържание на фруктоза, което може да допринесе за увеличаване на теглото.

  Техники за печене: Тайните на перфектния селски бял хляб

Стевия

Стевията е естествен подсладител, който се получава от листата на растението Stevia rebaudiana. Местното население на Южна Америка яде тези листа от векове, но този подсладител едва наскоро придоби популярност в световен мащаб.

Много хора избират стевия пред други естествени подсладители, тъй като тя има нула калории и не влияе на нивата на кръвната захар. Също така е чудесна за печене и приготвяне на ястия.

Екстрактът от стевия се произвежда в търговската мрежа от много известни компании. В състава на подсладителите той е посочен под името стевиол гликозид (стевиозид). Именно това съединение придава на листата сладък вкус, тъй като е много по-сладко от захарозата. Много малко количество стевия е необходимо за да се подсладят ястията и напитките. Например, когато печете, можете да използвате ½ чаена лъжичка стевия на прах или 1 чаена лъжичка течен екстракт вместо 1 чаша захар.


Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Аз съм това, което ям или как да се борим с холестерола!

Плодовите сладкиши: Поляризиращият десерт с богата история

Безглутенови хлебчета: Разкрийте тайните на домашната пекарна