За дома

Как да си засека тока?

Как да си засека тока?

Интересувате се как да си засечете тока?

Засичането на тока е процес на измерване на количеството електроенергия, което е консумирано от едно или повече електрически устройства. Това може да се направи по няколко начина, като най-често срещаният е да се използва електромер.

Как да засечете тока с електромер

За да засечете тока с електромер, първо трябва да намерите електромера в дома си. Обикновено той се намира в близост до входната врата или в мазето. Електромерите имат различни форми и размери, но всички те имат еднакви основни части.

На предната страна на електромера има циферблат, който показва количеството консумирана електроенергия. Циферблатът е разделен на десетки, единици и десетични дроби. За да засечете тока, трябва да запишете показанията на циферблата.

За да направите това, намерете стрелката, която показва текущата стойност. След това запишете показанията на циферблата до десетичния дроб. Например, ако стрелката показва 1234,5, тогава показанията на циферблата са 1234,5 киловатчаса (kWh).

След като запишете показанията на циферблата, можете да изчислите количеството консумирана електроенергия. За да направите това, използвайте следната формула:

Консумирана електроенергия (kWh) = Показания на циферблата (kWh) – Показания на циферблата от предишния месец (kWh)

Например, ако показанията на циферблата от този месец са 1234,5 kWh, а показанията на циферблата от предишния месец са 1000,0 kWh, тогава количеството консумирана електроенергия е 234,5 kWh.

Как да използвате контролен електромер

Контролният електромер е устройство, което се монтира между електромера на доставчика на електроенергия и електрическата мрежа. Той позволява на потребителя да следи количеството консумирана електроенергия.

За да използвате контролен електромер, първо трябва да го монтирате в дома си. След това можете да използвате показанията на контролния електромер, за да изчислите количеството консумирана електроенергия.

За да направите това, използвайте следната формула:

Консумирана електроенергия (kWh) = Показания на контролния електромер (kWh) – Показания на контролния електромер от предишния месец (kWh)

Как да използвате енергиен анализатор

Енергийният анализатор е устройство, което измерва потреблението на енергия на всяко отделно електрическо устройство в дома ви. Това ви позволява да видите кои устройства консумират най-много енергия и да предприемете мерки за намаляване на потреблението.

За да използвате енергиен анализатор, първо трябва да го свържете към електрическата мрежа. След това можете да използвате показанията на енергийния анализатор, за да изчислите количеството консумирана електроенергия от всяко отделно устройство.

За да направите това, използвайте следната формула:

Консумирана електроенергия (kWh) = Показания на енергийния анализатор (kWh) – Показания на енергийния анализатор от предишния месец (kWh)

Как да спестите пари от сметката си за ток

Засичането на тока е чудесен начин да разберете колко енергия консумирате и да предприемете мерки за намаляване на потреблението. Ето няколко съвета за спестяване на пари от сметката си за ток:

  • Заменете старите, неефективни електрически уреди с нови, енергоспестяващи.
  • Изключвайте електрическите уреди, когато не ги използвате.
  • Използвайте естествената светлина, когато е възможно.
  • Проветрявайте дома си през нощта, когато е по-хладно.
  • Изолирайте дома си, за да предотвратите загуба на топлина през зимата и прохлада през лятото.

Следвайки тези съвети, можете да намалите потреблението на енергия и да спестите пари от сметката си за ток.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Професионалните ВиК услуги – гаранция за дългосрочно решение на проблемите

Как да изберем цвета на паркета – практически съвети

Как да си оправил леглото така, че да изглежда уютно и красиво!