Финанси

Лихвите на ипотечните кредити падат, но цените на имоти растат


Ако не сте се възползвали от днешните исторически ниски лихви по ипотечните кредити, сега е моментът.
Средните лихви по ипотечните кредити бавно се увеличават, но все още се считат за исторически ниски. Всъщност днешните лихви по ипотечните кредити са с около 1-2 % по-ниски от нивата преди пандемията. Но експертите прогнозират лихвите да се повишат до 2022 г. Така че, ако сте на пазара за рефинансиране или закупуване на жилище, сега е подходящ момент да предприемете действия. Ето всичко, което трябва да знаете за постигането на най-добрия процент и колко може да ви спести.

Тъй като лихвите по ипотечните кредити са толкова ниски, повечето експерти са съгласни, че единствената посока е нагоре. Въпросът сега: колко бързо ще се случи?


Експертите твърдят през цялата година, че лихвите по ипотеките ще продължат да се повишават до края на 2021 г. И това до голяма степен е вярно през последните седмици, преди новините за варианта Omicron COVID-19 да създадат нова икономическа несигурност. Средната 30-годишна фиксирана лихва по ипотеката падна до 3,2% миналата седмица – след две последователни седмици на увеличение на лихвите. Докато експертите все още очакват лихвите да се увеличат с възстановяването на икономиката, неотдавнашната нестабилност може да продължи до края на годината и до 2022 г.

  Как да взема кредит от европейска банка?


Дори ако ставките се покачват отново, повечето експерти смятат, че увеличението ще бъде постепенно, така че момента за теглене на подобен вид кредит, с цел инвестиция в недвижим имот е именно сега.


Ако лихвените проценти останат на подобна база през декември, това е страхотна новина за кредитополучателите, които все още не са рефинансирали, или тези, които потенциално биха могли да се възползват от повторното рефинансиране . Ниските лихви и нарастващите цени на жилищата дадоха на собствениците на жилища всякакви възможности за рефинансиране. Можете да използвате собствения си капитал с рефинансиране с пари в брой, за да консолидирате дълг с висока лихва или да финансирате проект за подобряване на дома. Лихвеното и срочно рефинансиране може да намали лихвения ви процент и да намали месечното ви плащане.


За съжаление на купувачите на жилища и засиленото търсене повиши цените и не се очаква да паднат, или поне не скоро. Те вероятно ще продължат да се увеличават, но с по-бавни темпове. Вместо да се опитвате да синхронизирате пазара, най-добре е да разберете каква къща можете да си позволите и да влезете в рамките на бюджета си.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Kак да си проверя осигуровките

Как да проверя колко пари имам в картата mastercard?

Може ли да се прехвърли кредит при развод