Финанси

Лихвите на ипотечните кредити падат, но цените на имоти растат


Ако не сте се възползвали от днешните исторически ниски лихви по ипотечните кредити, сега е моментът.
Средните лихви по ипотечните кредити бавно се увеличават, но все още се считат за исторически ниски. Всъщност днешните лихви по ипотечните кредити са с около 1-2 % по-ниски от нивата преди пандемията. Но експертите прогнозират лихвите да се повишат до 2022 г. Така че, ако сте на пазара за рефинансиране или закупуване на жилище, сега е подходящ момент да предприемете действия. Ето всичко, което трябва да знаете за постигането на най-добрия процент и колко може да ви спести.

Тъй като лихвите по ипотечните кредити са толкова ниски, повечето експерти са съгласни, че единствената посока е нагоре. Въпросът сега: колко бързо ще се случи?


Експертите твърдят през цялата година, че лихвите по ипотеките ще продължат да се повишават до края на 2021 г. И това до голяма степен е вярно през последните седмици, преди новините за варианта Omicron COVID-19 да създадат нова икономическа несигурност. Средната 30-годишна фиксирана лихва по ипотеката падна до 3,2% миналата седмица – след две последователни седмици на увеличение на лихвите. Докато експертите все още очакват лихвите да се увеличат с възстановяването на икономиката, неотдавнашната нестабилност може да продължи до края на годината и до 2022 г.


Дори ако ставките се покачват отново, повечето експерти смятат, че увеличението ще бъде постепенно, така че момента за теглене на подобен вид кредит, с цел инвестиция в недвижим имот е именно сега.


Ако лихвените проценти останат на подобна база през декември, това е страхотна новина за кредитополучателите, които все още не са рефинансирали, или тези, които потенциално биха могли да се възползват от повторното рефинансиране . Ниските лихви и нарастващите цени на жилищата дадоха на собствениците на жилища всякакви възможности за рефинансиране. Можете да използвате собствения си капитал с рефинансиране с пари в брой, за да консолидирате дълг с висока лихва или да финансирате проект за подобряване на дома. Лихвеното и срочно рефинансиране може да намали лихвения ви процент и да намали месечното ви плащане.


За съжаление на купувачите на жилища и засиленото търсене повиши цените и не се очаква да паднат, или поне не скоро. Те вероятно ще продължат да се увеличават, но с по-бавни темпове. Вместо да се опитвате да синхронизирате пазара, най-добре е да разберете каква къща можете да си позволите и да влезете в рамките на бюджета си.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ МАКСИМУМА ОТ ИНВЕСТИРАНЕТО В КРИПТО: SEESAW PROTOCOL, ETHEREUM И SOLANA

Колко популярна беше търговията с благородни метали през 2023?

Струва ли си да отворим нова фирма сега, по време на редица кризи?