За дома

Признаци и решения при запушен канал    

Канализацията е система от тръби и конструкции, която осигурява отстраняването и пречистването на отпадъчни води от частен дом. Тя може да бъде централизирана или автономна, в зависимост от това дали къщата е свързана към обща мрежа или има собствена. Така или иначе, канализацията е склонна към запушване, което може да доведе до сериозни проблеми като преливане, наводняване, миризми, инфекции и т.н. Ето защо е важно своевременно да се открият и отстранят запушванията. Най-сигурният начин е да се обърнете към специализирани фирми за отпушване на канали.

Признаци на запушен канал

Запушването на канализацията е частично или пълно прекъсване на тръбопровод поради натрупване на различни замърсители в него. То може да е локално, ако засяга само един дренаж или участък от тръба, или общо, ако се отнася за цялата система.

Запушен дренаж може да се разпознае по следните признаци:

Появата на неприятна миризма, идваща от дренажния отвор в мивката, душа или тоалетната. Това показва, че в тръбата се натрупват органични отпадъци, които гният и отделят газове.

Бавно изтичане на водата в мивка или вана. Това показва, че тръбата е частично запушена със замърсители, които пречат на потока на водата.

Появата на застояла вода. Това се случва, когато тръбата е напълно запушена със замърсители. В този случай тя застоява в мивката, ваната, тоалетната и прелива.

Повишено ниво на водата в тоалетната. Това се случва, когато тръбата е запушена и се получава обратно налягане. В този случай нивото е над нормалните нива.

Ако забележите някой от тези признаци, това означава, че се нуждаете от специалисти от фирми за отпушване на канали.

Причини за запушване на канализацията

Запушеният канала може да бъде причинен от различни фактори, в зависимост от вида и състоянието на тръбопровода и това, което се източва в него.

Ето някои от най-честите причини за запушени канали:

Отлагане на твърда утайка от варовик, мазнини, сапун, косми и други материали по стените на тръбопровода. Това се случва, когато водата, която преминава през тръбите, има висока твърдост или съдържа различни примеси, които се утаяват по стените на тръбите. С течение на времето тези отлагания увеличават обема си и стесняват диаметъра на тръбата, намалявайки нейната пропускливост.

Отводняване на органични и неорганични отпадъци, които не се разтварят във вода, като остатъци от храна, салфетки, торбички, пластмаса и др. Това се случва, когато хората не спазват правилата за експлоатация на канализацията и хвърлят в нея неща, които не трябва. Тези отпадъци могат да заседнат в тръбите или да образуват бучки, които блокират водния поток.

Навлизане на чужди тела в тръбите. Това се случва, когато хората случайно или умишлено хвърлят предмети в тоалетната или изхвърлят твърди частици в мивката. Тези предмети могат да заседнат или да повредят тръбите, възпрепятствайки потока на водата.

Износване или повреда на тръбите поради корозия, налягане, механично напрежение и др. Това се случва, когато тръбите стареят или са повлияни отрицателно от различни фактори. Когато това се случи, тръбите могат да се спукат, да протекат, да се спукат или да се изместят, компрометирайки целостта и функционалността на системата.

За да се избегнат ситуации, при които е необходимо бързо отстраняване на сложни запушвания, е важно да се наблюдава канализационната система, за да се предотврати появата им.  А при първите признаци на блокаж, потърсете професионална помощ от специализирани фирми за отпушване на канали.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Вдъхновяващ проект за интериорен дизайн: Превръщане на апартамент в уютен дом

Kак да прогоним котки

Как да избистрим водата в басейна?