Култура

БЛАГОВЕЩЕНИЕ ИМЕН ДЕН

Благовещение се нарича денят, в който Архангел Гавриил се явява пред пречистата Дева Мария, за да й открие за непорочното зачатие, от което ще роди син.

Всяка година на 25 март Православната църква чества празника Благовещение или още наричан Благовец.

Имен ден празнуват, всички които носят следните имена: Благой, Благо, Блага, Благовест, Благовеста, Евелина, Евангелина. Празнуват и тези с производните имена.

Традициите и обичаите свързани с този празник са различни. Едно от преданията гласи, че на Благовещение, ако чуем кукувица да закука, това е сигурен знак, че зимата отстъпва на пролетта, мечките се събуждат от зимен сън, змиите и гущерите излизат от леговищата си. От друго, силно разпространено, народно поверие, знаем, че чуем ли кукувицата за първи път, трябва се докоснем до парче хляб и да имаме желязна пара в джоба, за да е богата цялата година, а реколтата – изобилна.

Другият народен обичай е рано сутринта жените замитат дома и двора, събират сметта на куп и я палят. От тук идва и поверието, че трябва да се опуши крака, за да не се пострада от змийско ухапване.

Друга стара традиция, която се изпълнява на този ден е свързана с гонене на змиите. Тъй като змията е смятана за свещено животно, е забранено да бъде убивана, защото се счита за голям грях. Поради тази причина стопанката на къщата рано сутринта, на Благовец, запалва факла, дрънчи с предмет по нещо метално и изрича думите: „Бягайте змии и гущери, че иде Благовец“.

С празникът Благовещение е свързано още едно интересно и мистично предание. Казва се, че самодивите, които човешките очи нямат способност да виждат, се завръщат по своите самодивски кътчета и наказват всеки, който се е опитал да навлезе в тях. Неканеният гост бива отвличан в отвъдното и никога повече не се завръща.

В традиционните песни се пее за забрани, които момите и ергените трябва задължително да спазват, за да не ги застигат беди и болести.

На Благовец на празничната трапеза задължително трябва да присъства риба, без значение, че денят съвпада с постите за Великден. Трябва да има шарена пита и лучник.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

КРИСТИЯНА ИМЕН ДЕН

29 ЮНИ ИМЕН ДЕН

2 МАЙ ИМЕН ДЕН