Авто-мото

Видове крикове и тяхното приложение

Масивните и тежки обекти винаги са били част от нашия живот. Това поражда необходимостта от използването на специални, спомагателни устройства, които позволяват извършване на по-мащабна работа като криковете. В съвременния свят подемното оборудване е изключително търсено и дори незаменимо в повечето индустриални зони и домакински дела. В тази тема ще разгледаме няколко вида крикове, които са актуални днес, техния дизайн, възможности и приложения.

Какво е крик?

Преди да се запознаете с видовете крикове, е полезно да разберете самата същност на този инструмент. Крик е устройство за повдигане на тежки предмети с възможност за краткотрайно фиксиране в дадено положение. Устройствата могат да бъдат преносими или стационарни. Използването на преносими е широко разпространено в ремонта и поддръжката на автомобили, влакове, самолети и друга техника, както и в строителството. Стационарните крикове обикновено се използват като носещи елементи в производственото оборудване. Днес има 3 основни групи механизми, които описваме подробно по-долу.

Основни видове 

Съвременното подемно оборудване надхвърля стотина виса устройства с уникални механизми. Някои са широко използвани, а други са насочени към изпълнение на конкретни задачи. Основната отличителна черта, която различава съвременните крикове един от друг, е методът на повдигане, върху който е изграден механизмът на инструмента. Всички съществуващи конструкции на асансьори принадлежат към една от следните групи: механични, хидравлични и пневматични. Нека разберем как се различават тези коренно различни системи и как работят.

Механични

Ако обобщим същността на всички механични крикове възможно най-повърхностно, може да се отбележи, че всички те функционират благодарение на взаимодействието на прецизни механични елементи. Повече подробности могат да бъдат намерени само при анализ на всеки подвид поотделно, което сега ще направим.

Хидравлични

Сравнително модерна група подемни инструменти, отличаващи се с колосална мощност и надежден дизайн. Най-универсалните и широко разпространени видове хидравлични крикове от тази група са крикове тип бутилка и крик крокодил. Въз основа на типа на бутилка са разработени плъзгащи и ромбични видове крикове. Всичките 3 подгрупи се основават на един принцип на действие, поради контролираната циркулация на течността в системата, но общият им дизайн е значително различен.

  Втори живот за дюзите на вашия дизелов автомобил: Как рециклирането може да ви спести пари и да защити околната среда

Пневматични

От една страна, пневматичните крикове са много гладки, но не и най-безопасните (особено при спускане). Те не са предназначени за голямо тегло и обикновено имат товароподемност до 5 тона. 

Кои са най-използваните крикове?

Крик Крокодил

Крик Крокодил е един от най-широко разпространените и използвани крикове. Този тип крикове са с по-голяма мощност и височина на повдигане на товара. Такива крикове често могат да се намерят във фабрики и на места, където се повдигат големи конструкции и товари. Те се справят с тежки товари, така че теглото от 15-30 тона не е проблем за тях, въпреки че собственото им тегло също не е малко 50 кг. Поради това този тип крик е оборудван с големи колела и дълги лостове. Нарича се така заради формата, която наподобява главата на крокодил.

Крикове с лост

Това вероятно е най-компактният и лек вид винтов механичен крик. Конструкцията на тези устройства се състои от 3 основни елемента: опора, релси, винт и опорна платформа.

Основното приложение на лостово-винтовите крикове е смяната на гуми и дребните ремонти на каросерията. Струва си да се отбележи, че стабилността на конструкцията е много ненадеждна. За да защитите себе си и колата, след повдигане трябва да спуснете товара върху специални опори и да свалите крика, докато работата приключи. Внимателната употреба и спазването на мерките за безопасност значително намаляват вероятността от повреда. При работа с лостово-винтови устройства силно се препоръчва поставянето на опори под товара.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Как да проверя дали колата е спряна от движение

Защо е по-лесно да пазаруваме авточасти онлайн?

Как да проверя дали имам винетка