Култура

ГАБРИЕЛА ИМЕН ДЕН

Габриела празнува Имен ден на 26 март. В този ден Българската Православна църква отбелязва честването събор на Свети Архангел Гавриил. Женската форма на името Гавриил, е Габриела. Празнуват всички с имената и техните производни: Габриела, Гавриил, Гавраил, Гаврил, Гавраила, Гаврила, Габриел и Габи.

Името е от латински произход със значение „Божия крепост“. Името има и немски произход, там етимологията също е със силно значение, а именно: „Божи дар“. Известно е и още едно: „Високопоставен Ангел“. Това е причината името да бъде все по-предпочитано от началото на новия век. Намира се в челната позиция по избор. Името е разпространено предимно в Италия, Испания, Португалия, Франция и Великобритания, където се използват няколко варианта на изписване и изговарянето му. В България по-често се употребява умалителната му форма – Габи.

Две са съществуващите библейски предания за Архангел Гавриил. В Стария Завет той е един от четирите Архангели, останалите трима са Архангел Михаил, Архангел Рафаил и Архангел Уриил. В Новия Завет, той е ангелът, който съобщава благата вест на преблагословената Дева Мария, че в нейната утроба ще се въплъти Божият син – Иисус. Всеки Архангел има чин и специално предназначение – Гавриил е вестител на Божиите тайни.

Величието на Арх. Гавриил е до толкова, че да стои по-близо до Божия престол от другите ангели. Подобно като в земното царство, приближените до царя чиновници са по-високо от останалите му служители. В християнските традиции Архангел Гавриил се свързва много силно с празникът „Благовещение“ или т.нар. „Благовец“. Това е така, защото Архангелът се явява на Дева Мария, за да й открие Благата вест, че именно тя ще роди Божият син. Наречен е Архангел, поради радостното благовестие и чрез което изпълнил с радост не само нея, но и всяко божие създание.

Особено внимание се отделя на това, към кой от деветте ангелски чина от трите йерархии принадлежи Свети Архангел Гавриил. Някои смятат, че той е от третата, низшата йерархия, с мисия да известява великите Божии дела.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

АРХАНГЕЛ МИХАИЛ ИМЕН ДЕН

ДАНИЕЛ ИМЕН ДЕН

29 ЮНИ ИМЕН ДЕН