Кредити

Закриване на кредитна карта. Важни стъпки!

Желаете да закриете кредитна карта на вас или ваш близък?

За да приключите с всеки заем, трябва или да изплатите дълга по график, или да извършите пълно предсрочно погасяване на дълга. Това не е така с кредитна карта. Ако разбирате, че нямате нужда от нея, трябва официално да закриете кредитната сметка, в противен случай рискувате да понесете финансови загуби.

Защо е важно правилно да извършите закриване на кредитна карта правилно. Сценарият на развитието на ситуацията, ако кредитополучателят закрие кредитната си карта неправилно е следният. Защо кредитната карта трябва да бъде затворена официално? Най-голямата грешка на притежателите на кредитни карти е, че ако вече не се нуждаят от кредитна линия, те просто спират да я използват и безопасно забравят за съществуването на пластмаса. Някои хора дори тържествено я изхвърлят на боклука. Съвсем скоро с такива клиенти банката се свързва да търси неплатени такси. Но как стана това? Не сте използвали кредитна карта, нали?

Затова се  разграничават три причини: Банката начислява лихви по пост-схемата на кредитната карта. Тоест, първо клиентът използва парите за един месец и едва след това банката начислява лихва. При сключването на договора сте включили допълнителни услуги,например безобидно SMS-информиране. След като просто се изхвърлили картата си на боклука тези такси продължават да се начисляват. Банката таксува услугата. Тя начислява лихви, такси за допълнителни услуги и поддръжка.

 Какво се случва, когато кредитната карта е затворена неправилно?

Каквото и да кажете, ако не сте закрили правилно кредитната си карта и след известен период банката ви търси да изплатите задълженията си, вие нямате право да възразите, защото не сте изпълнили правилно процедурата. И е безполезно да се възмущавате. Дори ако акаунтът не е работил дълго време, той все още трябва да бъде затворен официално. За съжаление много граждани са пострадали финансово по този начин. Затова не изхърляйте просто кредитната си карата, ако решите, че тя вече не ви е необходима посете офис или клон на нейния издател и подайте искане за закриването й.

Източник: finance5.bg


Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Бърз кредит до 200 лева

Кредити независимо от ЦКР

Банките с най-ниски лихви по кредитите през 2023 г.