Здраве и красота

Защо е важен електролитният баланс през лятото?

Лятото и високите температури съвсем скоро настъпват, а с тях се променя и грижата за тялото, която трябва да полагаме. Нанасянето на слънцезащитен крем не е единственото нещо, което е нужно да правим през летния сезон. Добрата хидратация и заместването на електролитите са също са от съществено значение.

Независимо дали изпитваме жажда или не, приемането на достатъчно количество вода позволява правилно изпълнение на всички жизнени функции. Особено важни са течностите при прекомерно висока температура, интензивен спорт или друга физическа работа, които водят до дехидратация.

В статията по-долу ще ви дадем повече информация за опасностите от дехидратацията и защо са толкова важни електролитите, за да се предпазим от усложнения. 

Източник на изображението: elements.envato.com

Защо е важно да се предпазим от дехидратация?

Дехидратацията води до забавяне на работата на всички органи и системи, като симптомите ѝ варират в зависимост от нейното ниво. 

Сред най-честите признаци на дехидратация са следните:

  • Главоболие;
  • Умора и сънливост;
  • Обща слабост;
  • Храносмилателни проблеми;
  • Затруднена концентрация;
  • Рядко уриниране и тъмен цвят на урината и др. 

В случай че не обърнем внимание на дехидратацията си, симптомите ще се влошат и могат да причинят трайно уврежда не на клетките в организма. Загубата на течности през лятото е по-бърза, защото се потим повече. Тогава губим и електролити, които трябва да бъдат задължително възстановени. 

Какво представляват електролитите?

Електролитите са минерали, т.е. положително и отрицателно заредени йони, които са цени за правилното функциониране на тялото. Такива са натрият, магнезият, калцият, калият и хлоридите, които са и най-важните са здравето ни. 

В тялото могат да се въведат електролити чрез хранителните добавки на Forlife, както и със специални напитки. Те ще компенсират загубата на минерали и ще допринесат за балансирането на течностите в организма. 

Освен това електролиите предотвратяват крампите, намаляват умората и спомагат за мускулната релаксация. На всичко това ще обърнем внимание по-долу.

Баланс на течности

Натрият е най-важният електролит, защото от него губим най-много електролити чрез изпотяването. Прекомерната му загуба може да причини мускулни крампи, а в някои случаи и хипонатриемия (ниски нива на натрий в кръвта). Това може да причини редица здравословни проблеми. 

Натрият влияе пряко върху хидратацията и оптималната мускулна функция. Неговите понижени нива могат да окажат негативно влияние върху функциите на мускулите и нервната система. 

  Лимфен дренаж на крака – процедура за здраве и слаба фигура  

Крампи

Магнезият, калцият и калият също са необходими за поддържането на мускулната функция и оптимизирането на метаболизма. Те допринасят за предаването на нервните импулси и контролират мускулните контракции. Следователно, ако електролитите са се изчерпали, възможността за промени в мускулната функция и развитието на крампи се увеличава.

Мускулни контракции

Мускулните контракции (малки и големи) са необходими, за да се движим и функционираме правилно. Електролитите са важни за мускулните контракции и за нормалната сърдечна функция. 

Калцият може да се погрижи за функционалността на мускулите, както и за нормалния растеж и развитие на костите. Той има влияние и върху метаболизма на основните хранителни вещества и физиологични функции.

Умора и изтощение

Загубата или липсата на електролити или дисбалансът им в организма може да причини мускулна слабост, проблеми със съня, умора и изтощение. За възстановяване на енергията се препоръчва прием на електролити. Причината е, че те са по-ефективни за възстановяване от чистата вода.

Добра идея е приемът на чаша айрян със сол. Той утолява жаждата, нормализира кръвното налягане и дава ситост при глад. Нещо обикновено, но толкова ефективно.

Мускулна релаксация

При стрес и напрежение, тялото е нужно да се отпусне. Самите мускули трябва да се отпуснат, за да се възстановят. Докато калцият помага за нормалното активиране и е необходим за мускулните контракции, магнезият е пълна противоположност и помага на мускулите да релаксират. 

Магнезият е минерал, който отговаря за много функции в тялото. Също така той участва и в генерирането на енергия, активния транспорт на йони и структурата и действието на протеините, нуклеиновите киселини и др.

Важно е да запомним, че хидратацията е от първостепенно значение, особено през лятото. Затова трябва да се постараем да приемаме достатъчно течности, още преди да усетим жажда. Най-добре е в себе си винаги да носим бутилка вода. 

Когато течностите не са достатъчно за възстановяване на електролитите, хранителните добавки Forlife идват на помощ. Преди да изберете подходящата за вас, консултирайте се със специалист.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Как да спрем кашлицата за един ден

Как да си взема карта за санаториум

Билколечение в Скития и Древна Русия